Як приготувати цвітну капусту?

Цвітна капуста має велику кількість необхідних людині речовин. До того ж, вона знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, покращує роботу мозку і допомагає боротися із зайвою вагою. Тож страви з цвітної капусти в мультиварці або духовці – чудовий варіант для тих, хто худне.

Цвітна капуста в клярі

  • Капуста цвітна – 1 качан (300-500 г).
  • Яйця – 3-5 шт.
  • Борошно – 2-4 ст.л.
  • Сіль – 1-1,5 ч.л.
  • Перець чорний мелений – 0,25-0,5 ч.л.
  • Олія рослинна або вершкове масло – 100-150 мл.

Качани цвітної капусти надрізати хрестоподібно внизу по качану. Закип’ятити воду, посолити, відварити капусту 7-8 хвилин, потім відкинути на друшляк. Приготувати кляр – збити яйця із сіллю та перцем. Поступово додавати борошно, постійно перемішуючи.

Капусту порізати, розібрати на шматочки. Кожен шматочок вмочити в кляр і викласти на розігріту сковороду. Обсмажувати цвітну капусту 3-5 хвилин до золотистого кольору.

Цвітна капуста в сметанно-часниковому соусі

Смачна страва для всієї родини / depositphotos.com

  • Капуста цвітна – 500-600 г (1 качан середнього розміру).
  • Сметана жирністю 10-20% – 100 г.
  • Часник – 1 зубчик.
  • Яйце – 1 шт.
  • Сир твердий – 60 г.
  • Сіль – 1 ч. л + щіпка (за смаком).
  • Перець свіжомелений (суміш перців) – за смаком.
  • Петрушка свіжа (для подачі) – 4 гілочки.

Цвітну капусту промити, розібрати на суцвіття. Закип’ятити 1.5-2 л. води і посолити. Варити капусту 3 хвилини, потім відкинути на друшляк і дати охолонути. духовку до 180°C. Очистити часник, подрібнити, з’єднати в мисці зі сметаною, яйцем і спеціями, посолити, перемішати соус.

Обваляти капусту в соусі з усіх боків і викласти у форму для запікання. Поверх неї вилити соус, зверху посипати натертим сиром. Запікати страву в духовці 20 хвилин за 180°C. Наприкінці посипати запечену цвітну капусту дрібно нарізаною петрушкою.

Цвітна капуста тушкована з овочами

  • Капуста цвітна – 430 г.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт. (100 г).
  • Перець болгарський – 1 шт. (190 г).
  • Морква – 1 шт. (70 г).
  • Паста томатна – 30 г.
  • Молоко – 70 мл.
  • Сіль – 1/2 ч.л.
  • Перець чорний мелений – на кінчику ножа.
  • Олія рослинна – 2 ст.л.
  • Каррі – 1/4 ч.л.
  • Паприка мелена – 1/4 ч.л.
  • Зелень свіжа (для подачі, за бажанням) – за смаком.

Цибулю і моркву очистити, цибулю нарізати півкільцями, моркву натерти на тертці. У перцю видалити серцевину, нарізати смужками. Цвітну капусту промити та розділити на суцвіття. Розігріти на сковорідці олію, викласти цибулю, моркву і перець, обсмажувати 10 хвилин до готовності.

Після закінчення цього часу влити молоко і томатну пасту, довести до кипіння, тушкувати протягом однієї хвилини. Додати цвітну капусту, перемішати. Накрити кришкою і знову тушкувати 10-15 хвилин, поки капуста не стане м’якою. Посолити, поперчити, перемішати і готувати ще 2-3 хвилини.

Користь споживання

До речі, цвітна капуста вважається дієтичною їжею. Проте не варто піддаватися стереотипу про те, що дієтична їжа несмачна. За даними Nutrition Data, у 100 г вареної цвітної капусти без солі міститься:

  • калорії – 32;
  • вуглеводів – 6,3 г;
  • клітковини – 3,3 г;
  • жирів – 0,3 г;
  • білків – 3 г;
  • вітаміну А – 141 МО – міжнародних одиниць (3% денної норми);
  • вітаміну С – 72,6 мг (121% денної норми);
  • вітаміну В1 – 0,1 мг (5% денної норми);
  • вітаміну В2 – 0,1 мг (6% денної норми);
  • вітаміну В3 – 0,7 мг (3% денної норми);
  • вітаміну B6 – 0,2 мг (10% денної норми);
  • фолієвої кислоти – 41 мкг (10% денної норми);
  • калію – 32 мг (3% денної норми);
  • заліза – 0,7 мг (4% денної норми);
  • магнію – 19 мг (5% денної норми);
  • фосфору – 57 мг (6% денної норми);
  • калію – 278 мг (8% денної норми).

Окрім вітамінів та клітковини, цвітна капуста містить антиоксиданти (глюкозинолати та ізотіоціанти). Вітамін С також має протизапальний ефект, який зміцнює імунітет та зменшує ризики розвитку серцево-судинних захворювань.

Серед потенційних корисних властивостей цвітної капусти виокремлюють:

  • Підтримка здорової ваги. Цвітна капуста – некалорійний овоч, багатий клітковиною. Вона уповільнює травлення та сприяє відчуттю ситості. Нею можна замінити вуглеводні продукти, такі як крупи та картопля. Для порівняння, склянка цвітної капусти містить 5 г вуглеводів, а склянка рису у дев’ять разів більше – 45 г. Окрім цього, овоч на 92% складається з води. Поєднання клітковини та води надає довготривале насичення та зменшує ризик переїдання, а відповідно – збільшення ваги.
  • Зміцнення нервової системи. Цвітна капуста багата холіном – поживною речовиною, яка відіграє провідну роль у підтримці цілісності клітинних мембран, синтезі ДНК та підтримці метаболізму. Так на 128 г цвітної капусти припадає 45 мг холіну – 11% від норми для жінок та 8% – для чоловіків. Окрім цього, холін бере участь у розвитку мозку та виробленні нейромедіаторів, необхідних для здорової нервової системи. Люди, які не отримують достатньої кількості холіну, більш схильні до хвороб печінки, серця та неврологічних розладів, як деменція та хвороба Альцгеймера.
  • Захист імунної системи. Цвітна капуста містить запас антиоксидантів, наприклад, вітаміну С, який зміцнює імунітет. Окрім цього, цвітна капуста містить сірку, яка підтримує здоров’я кишківника та сприяє виробленню глутатіону. Він важливий для підтримки цілісності слизової оболонки кишківника, а також для підтримки її регенерації. Як антиоксидант глутатіон захищає організм від запальних пошкоджень.

Алергічні реакції на цвітну капусту зустрічаються рідко. Проте люди, чутливі до капусти або броколі, також можуть відчути симптоми алергічної реакції на цвітну капусту.

Також не забувайте, що овоч багатий клітковиною. Різке додавання великої кількості харчових волокон у раціон може викликати здуття живота та гази. Щоб уникнути цього, додавайте такі продукти до системи харчування поступово.

цвітна капуста

Як варити цвітну капусту

Головне у приготуванні цвітної капусти її не переварити. Тому 5 хвилин у підсоленій воді буде цілком достатньо. Якщо варити її довше, то вона стане дуже м’якою та несмачною. Щоб зупинити процес термічної обробки, після відварювання капусту можна промити у холодній воді або опустити у воду з льодом.

Для більш ніжного та кремового смаку, цвітну капусту можна зварити у молоці.

Якщо додаєте цвітну капусту в суп, робіть це в останню чергу: викладіть суцвіття капусти в суп, доведіть його до кипіння, зніміть з вогню та залиште настоюватися на 20-30 хв під закритою кришкою. Якщо ж плануєте їсти суп одразу, то після додавання цвітної капусти варіть страву ще 4-5 хв.

Як варити цвітну капусту

Як смажити цвітну капусту

Найкраще смажити цвітну капусту на суміші рослинної олії та вершкового масла, адже так її смак вийде ніжнішим. Смажте на середньому вогні, не накриваючи кришкою та періодично помішуючи.

Якщо використовуєте заморожені суцвіття, їх так само не потрібно накривати кришкою. Як правило, на гарячій пательні вони швидко розтануть, зайва волога випарується, а суцвіття добре підрум’яняться.

Цвітну капусту можна смажити і в клярі. Смачний кляр для цвітної капусти можна приготувати на основі молока та кукурудзяного борошна. Цей кляр досить оригінальний, адже поєднує в собі молочну ніжність і легку скоринку кукурудзяного борошна.

Для нього вам знадобиться:

  • 100 мл молока,
  • 3 ст. л. кукурудзяного борошна,
  • 2 ст. л. борошна,
  • 100 мл олії.

В окремій мисці змішайте молока та кукурудзяне борошна, в іншу – звичайне борошно. Запаніруйте капусту спершу в борошні, потім – у молочно-кукурудзяній суміші. Розігрійте олію в глибокій пательні та обсмажуйте капусту до золотавої скоринки з кожного боку по 2-3 хвилини.

Запечена цвітна капуста зі сметаною та моцарелою

Якщо ви шукаєте новий спосіб включити цвітну капусту в свій щоденний раціон, чому б не спробувати щось інше, ніж звичайне смаження? Ми пропонуємо збагатити її смак, комбінуючи з різноманітними сезонними овочами. Додайте трохи сметани для кремовості та трішки моцарели з приправою “Італійські трави” для додавання італійського колориту. Відчуваєте, як пробуджується апетит? Тоді не зволікайте і приступайте до приготування!

Запечена цвітна капуста зі сметаною та моцарелоюЗапечена цвітна капуста зі сметаною та моцарелою

Інгредієнти:

  • качан цвітної капусти;
  • 0,5 болгарського перцю;
  • 0,5 кабачка;
  • 0,5 баклажану;
  • 4 яйця;
  • 250 г сметани;
  • 100 г моцарели;
  • оливкова олія;
  • соняшникова олія;
  • приправа “Італійські трави” на ваш смак;
  • сіль та перець на ваш смак.

Приготування:

  1. Розділіть суцвіття цвітної капусти, залийте водою та поставте варити до м’якості.
  2. Поріжте овочевий мікс соломкою: перець, кабачок та баклажан.
  3. Розігрійте духовку до 180 градусів.
  4. Змастіть пательню оливковою олією.
  5. Покладіть на пательню усі овочі. Посоліть та додайте спеції. Тушіть до м’якості.
  6. У піалі змішайте яйця та сметану до однорідності. Не забудьте посолити.
  7. Приготуйте посуд для випікання. Стінки посудини змастіть соняшниковою олією.
  8. Викладіть у посудину овочі та цвітну капусту.
  9. Залийте страву сметанно-яєчною сумішшю.
  10. Натріть моцарелу.
  11. Посипте приправою.
  12. Поставте в духовку на 30-40 хвилин.

Смачного!

Фрітата з овочами

Фріттата – це італійський омлет, який традиційно готується із яєць, сиру, овочів, шинки та м’яса. Проте, начинку можна обирати відповідно до ваших смаків та вмісту холодильника. Щоб зробити цю страву максимально корисною, приготуємо фріттату з овочами та фетою.

Приготування займає 20-30 хвилин. Формою для випікання може слугувати як чавунна сковорідка та сотейник, так і форма для кексів.

фрітата з цвітною капустоюФрітата на сніданок

Інгредієнти:

  • 6 яєць;
  • 1 цибуля;
  • 3 болгарські перці;
  • 300 г цвітної капусти;
  • 1 кабачок;
  • 2 зубчики часнику;
  • 1 столова ложка оливкової олії;
  • 1/4 склянки молока;
  • сіль;
  • чорний перець;
  • 60 г сиру фета.

Приготування:

  1. Нагрійте духовку до 200°C.
  2. Подрібніть усі овочі та змішайте їх у великій мисці.
  3. Полийте овочі оливковою олією та приправте сіллю та перцем.
  4. Збийте яйця та молоко. Приправте сіллю та перцем.
  5. Змастіть форму для випікання соняшниковою олією.
  6. Вилийте у форму для випікання яєчно-молочну суміш та овочі.
  7. Наріжте кубиками фету та додайте до овочів.
  8. Поставте в духовку і випікайте 15-20 хвилин поки страва не підніметься.

Смачного!

Цитрусово-ванільний торт з цвітної капусти

Здивуйте себе та своїх рідних незвичайним смаколиком.

Цитрусово-ванільний торт з цвітної капусти

Цитрусово-ванільний торт з цвітної капусти

Інгредієнти:

  • 1 середній лимон;
  • 1 середній апельсин;
  • 30 г цвітної капусти;
  • 3/4 склянки цукру;
  • 2 яйця;
  • 1/2 склянки соняшникової олії;
  • 3 ч. ложки чистого екстракту ванілі;
  • 1,25 склянки пшеничного борошна;
  • 1/2 ч. ложки солі;
  • 1 ч. ложка харчової соди.

Приготування:

  1. Розігрійте духовку до температури 180 градусів.
  2. Натріть цедру апельсину та лимону.
  3. Вичавіть сік лимону та апельсину.
  4. Натріть цвітну капусту.
  5. Помістіть чашку натертої цвітної капусти в миску і залийте її 1/4 склянки цитрусового соку разом з двома чайними ложками ванільного екстракту.
  6. У великій мисці збийте цукор, яйця, олію, решту однієї чайної ложки екстракту ванілі до однорідності.
  7. Над яєчною сумішшю просійте борошно, сіль і соду. Збийте до однорідності.
  8. Об’єднайте просочену цитрусами цвітну капусту з її соком, а також цедру лимона і апельсина.
  9. Викладіть суміш у форму для запікання і випікайте 30-35 хвилин.
  10. За бажанням прикрасьте цитрусовою цедрою, цукровою пудрою або збитими вершками чи морозивом.

Смачного!

Чому варто обрати цвітну капусту

Цвітна капуста — джерело корисних речовин. Вона багата на калій, клітковину, вітамін B6 та інші важливі мікроелементи. Її нейтральний смак і текстура роблять її ідеальною базою для найрізноманітніших страв: від легких гарнірів до повноцінних основних страв. Цвітну капусту можна перетворити на корж для піци, ньокі або навіть на кремовий соус Альфредо. Тож, якщо ви шукаєте натхнення, ось вісім способів приготування цвітної капусти, які варті вашої уваги.

Смажена цвітна капуста

Смажена цвітна капуста — чудовий спосіб надати овочу хрусткої текстури зовні та м’якості всередині. Вона чудово поєднується з різноманітними спеціями та соусами. Ви можете смажити цвітну капусту цілою, розділеною на суцвіття або нарізаною на “стейки”.

Приготування:

  1. Розігрійте духовку до 200°C.
  2. Вимийте та обсушіть цвітну капусту, наріжте її на шматочки розміром 5-7 см.
  3. Злегка змастіть оливковою олією, приправте сіллю та перцем.
  4. Викладіть на деко так, щоб шматочки не торкалися один одного.
  5. Запікайте 20 хвилин, перевернувши в процесі. Якщо хочете хрусткішу текстуру, залиште ще на 5-10 хвилин.

Смажена цвітна капуста ідеально поєднується з пряними спеціями, такими як карі або розмарин.

Приготування на пару

Цей спосіб ідеальний для тих, хто цінує простоту та користь. Приготовлена на пару цвітна капуста зберігає свою ніжну текстуру та може стати основою для пюре або крем-супу.

Приготування:

  1. Наріжте цвітну капусту на суцвіття.
  2. Закип’ятіть воду у каструлі та встановіть кошик для пароварки зверху.
  3. Варіть 5-10 хвилин, поки не досягнете бажаної м’якості.
  4. Приправте сіллю, перцем, додайте вершкове масло або оливкову олію.

Варіння

Відварена цвітна капуста — простий варіант для гарніру або подальшого використання у складних стравах. Вона зберігає природний смак і підходить для супів та пюре.

Приготування:

  1. Нагрійте велику каструлю з підсоленою водою до кипіння.
  2. Додайте нарізану цвітну капусту.
  3. Варіть 10 хвилин, поки вона не стане м’якою.
  4. Злийте воду та подавайте.

Смаження на грилі

Гриль надає цвітній капусті обвугленого, димного смаку. Ви можете нарізати овоч “стейками” або приготувати суцвіття як шашлик.

Приготування:

  1. Розігрійте гриль до 190-230°C
  2. Наріжте цвітну капусту стейками, злегка змастіть олією авокадо, приправте сіллю і перцем.
  3. Готуйте 6-7 хвилин з кожного боку.

Соте

Соте — це швидкий та смачний спосіб приготування цвітної капусти. Вона чудово доповнює пасту, кіш або інші страви.

Приготування:

  1. Розігрійте пательню на середньому вогні, додайте 2 ст. л оливкової олії.
  2. Наріжте цвітну капусту шматочками по 2-3 см.
  3. Обсмажуйте 6-8 хвилин, періодично помішуючи.

У мультиварці

Швидке приготування у мультиварці дозволяє зберегти максимум користі та досягти бажаної консистенції за лічені хвилини.

Приготування:

  1. Наріжте цвітну капусту на суцвіття.
  2. Додайте трохи води, встановіть кошик для пароварки.
  3. Готуйте під тиском 1-2 хвилини.

Фритюр

Фритюрниця забезпечує хрустку скоринку без великої кількості олії. Це ідеальний варіант для перекусів або гарячих закусок.

Приготування:

  1. Наріжте цвітну капусту, злегка покрийте олією та спеціями.
  2. Готуйте у фритюрниці за 200°C протягом 15 хвилин, перевертаючи в процесі приготування.

Рис із цвітної капусти

Цей низьковуглеводний замінник традиційного рису — знахідка для прихильників здорового харчування.

Приготування:

  1. Наріжте цвітну капусту на суцвіття.
  2. Збийте у кухонному комбайні до консистенції рису.
  3. Обсмажте на оливковій олії або використовуйте як основу для салатів та гарнірів.

Поради

  • Чи потрібно замочувати цвітну капусту перед приготуванням? Так, замочіть її у підсоленій воді на 15 хвилин, щоб видалити бруд або комах.
  • Чи можна їсти цвітну капусту сирою? Так, сира цвітна капуста — чудовий варіант для хрустких закусок із соусами.
  • Як нарізати цвітну капусту на суцвіття? Видаліть листя, розріжте головку на чотири частини, а потім відокремте суцвіття руками або ножем.

Цвітна капуста — це не лише смачно, але й корисно. Спробуйте один із цих способів і ви відкриєте для себе новий рівень кулінарного задоволення.

Цвітна капуста, смажена ​​на сковорідці

Овоч можна приготувати як смаженим, так і запеченим. Щоб зменшити час приготування цвітної капусти, багато господинь перед смаженням бланшують її у підсоленій воді (від 3 до 5 хвилин). Тож почнімо з найпростішого рецепта.

Смажена цвітна капуста

Інгредієнти:

Приготування:

  1. Розбираємо качан на окремі суцвіття, кожне ретельно промиваємо.
  2. В окріп занурюємо гілочку розмарину, дрібку солі, бланшуємо 5 хвилин. У разі використання замороженого продукту його потрібно закинути в холодну воду. Не радимо розморожувати цвітну капусту.
  3. Дістаємо суцвіття друшляком із каструлі та залишаємо до повного висушування рідини.
  4. Змішуємо борошно зі спеціями.
  5. У цій масі вимочуємо шматочки цвітної капусти, смажимо до утворення апетитної золотистої скоринки.

Рецепт сніданку з цвітної капусти

Інгредієнти:

Приготування:

  1. Кілька хвилин бланшуємо суцвіття.
  2. Болгарський перець нарізаємо тонкою соломкою й обсмажуємо на розігрітій сковороді з олією.
  3. Додаємо капусту і також смажимо її до появи скоринки.
  4. В окрему тару виливаємо сметану (у разі її відсутності можна використовувати майонез), спеції, потертий сир. Все ретельно перемішуємо.
  5. Заливаємо отриманою масою капусту, смажимо 3 хвилини, потім перевертаємо.
  6. Сніданок готовий! Під час подачі посипаємо зеленню.

Смажена капуста в оболонці з сухарів

Інгредієнти:

Приготування:

  1. Капусту ділимо на маленькі шматочки.
  2. Ретельно їх миємо, бланшуємо в окропі.
  3. По готовності позбуваємося зайвої рідини, використовуючи друшляк.
  4. В окремому посуді збиваємо виделкою яйця з дрібкою солі до появи легкої піни. В іншу тарілку поміщаємо панірувальні сухарі.
  5. Кожен шматок вимочуємо в яйці, після чого обвалюємо в сухарях.
  6. Починаємо обсмажувати на гарячій сковорідці до золотавого кольору, час від часу перевертаючи.
  7. Апетитна страва готова.

Смажена цвітна капуста із сиром у клярі

У класичному рецепті кляр готується з яєць і борошна з додаванням солі. Ми пропонуємо вам трішки змінити інгредієнти кляру й отримати приголомшливу страву. Незвичайний смак із хрусткою скоринкою забезпечить доданий сир.

Інгредієнти:

Приготування:

  1. З качана знімаємо нижнє листя, промиваємо. Поділяємо на невеликі частини.
  2. Відварюємо до м’якості (не більше ніж 3 хвилини).
  3. Поки вариться капуста, займемося кляром: у посуд з яйцями додаємо сіль зі спеціями (за бажанням), сметану. Збиваємо до появи піни, всипаємо натертий сир, добре перемішуємо. На вигляд кляр нагадує густу сметану.
  4. Вимочуємо кожне суцвіття у клярі та смажимо на розігрітій сковорідці, перевертаючи до утворення рум’яної скоринки.
  5. Шматочки цвітної капусти виймаємо на паперові серветки для видалення зайвого жиру.
  6. Розкладаємо на тарілці, прикрашаємо зеленню (за бажанням) і подаємо.

Страви із цвітної капусти, приготовані в духовці

Кожна господиня постійно ставить собі запитання: “Як швидко приготувати вечерю, ще й смачно і корисно?” Ми підготували кілька простих рецептів, які допоможуть приготувати цвітну капусту у духовці.

Запечений качан цвітної капусти

Цей рецепт не вимагає багато часу, а продукти, які нам будуть потрібні, завжди знайдуться в холодильнику.

Інгредієнти:

Приготування:

  1. В окропі відварюємо качан цвітної капусти упродовж 10 хвилин.
  2. У цей час натираємо сир на великій тертці.
  3. На деко, змащене маслом, викладаємо капусту.
  4. З усіх боків добре змащуємо сметаною. Зверху посипаємо сиром.
  5. У розігріту до 180 градусів духовку ставимо деко з капустою.
  6. Через 20 хвилин запікання капуста буде готова. Зверху при подачі можна присипати кропом.

Піца з основою зі цвітної капусти

У всіх при слові “піца” виникає асоціація з тістом. Виявляється, що тісто цілком можна замінити цвітною капустою. У результаті – у вас вийде легка і смачна піца.

Інгредієнти:

Соус і начинка обирається за вашими вподобаннями.

Приготування:

  1. Відокремлюємо суцвіття, подрібнюємо їх у блендері або рубаємо ножем до дрібної крихти.
  2. Ставимо підготовлену капусту у мікрохвильову піч на 2 хвилини. Потім перекладаємо в марлю та шляхом вичавлювання видаляємо зайвий сік.
  3. Висипаємо в миску, додаємо сіль, яйця. Все добре перемішуємо до однорідної маси.
  4. На деко, застелене пергаментом, викладаємо тісто. За бажанням можна сформувати коло.
  5. Розігріваємо духовку до 220 градусів і ставимо запікати на 10 хвилин.
  6. Готову основу змащуємо кетчупом/соусом, кладемо начинку, посипаємо тертим сиром, ставимо в духовку на кілька хвилин. Як тільки піца покриється рум’яною скоринкою, можна виймати.

Запіканка із цвітної капусти

З приготуванням цієї страви впорається навіть новачок у кулінарії.

Інгредієнти:

Приготування:

  1. Від головки відокремлюємо суцвіття, відварюємо у воді з сіллю до готовності, розминаємо виделкою.
  2. Зварену картоплю нарізаємо невеликими кубиками, відправляємо до капусти.
  3. Шинка ріжеться такими ж шматочками, як і картопля.
  4. Дрібно нарізаємо цибулю, часник, дрібно порізаний ножем або вичавлений, і відправляємо до решти продуктів.
  5. В окремому посуді змішуємо яйця зі сметаною, сіллю і перцем. За бажанням додаємо інші спеції.
  6. Отриману суміш виливаємо в посуд до решти інгредієнтів і добре перемішуємо.
  7. У змащену форму додаємо отриману масу, зверху посипаємо натертим сиром.
  8. Розміщуємо деко в розігрітий до 200 градусів духовку та запікаємо приблизно 30 хвилин.
  9. Виймаємо з духовки запіканку, даємо трохи охолонути та подаємо до столу.

Жульєн зі цвітної капусти

Зазвичай така страва готується з грибів і курки/свинини. Ми пропонуємо приготувати його з цвітною капустою та куркою. Повірте, це смачно, а ваші рідні його дуже швидко з’їдять і попросять добавки.

Інгредієнти:

Приготування:

  1. Добре промийте куряче філе/м’ясо, відваріть, посоливши воду.
  2. Суцвіття цвітної капусти (якщо у вас качан, то розберіть) також необхідно відварити упродовж 3 – 4 хвилин. Використовуючи друшляк, позбудьтеся зайвої води, великі шматочки розріжте.
  3. Обсмажте на маленькому вогні борошно, додайте до нього спеції, перець і сіль. Продовжуйте смажити ще 1 – 2 хвилини (якщо сметана рідка – до загустіння).
  4. Нарізане невеликими шматочками куряче м’ясо перемішайте з капустою і приправами (на ваш розсуд).
  5. Готову масу розкладіть у невеликі формочки та залийте соусом.
  6. Зверху присипте достатньою кількістю натертого сиру.
  7. Розігрійте духовку до 180 градусів і ставте жульєн запікати. Час безпосередньо залежить тільки від вашої духовки. Поява рум’яної скоринки свідчить про готовність страви.

Ніжне суфле із суцвіть цвітної капусти

Суфле завжди представляється чимось солодким. Однак це не так. Спробувавши цю їжу, ви її обов’язково додасте у свій раціон.

Інгредієнти:

Приготування:

  1. Промитий качан відварюємо в підсоленій воді. Після цього перебиваємо його блендером до кашоподібної маси. Вода, в якій варили, нам ще стане в пригоді.
  2. У киплячому відварі потрібно розчинити масло. Потім всипаємо борошно і добре перемішуємо блендером.
  3. Додаємо кашу з овочу та розмішуємо.
  4. Відділяємо білки від жовтків. Жовтки, сіль і спеції з’єднуємо з отриманою масою.
  5. Окремо збиваємо білки до стійкої піни й обережно змішуємо з іншими інгредієнтами.
  6. Форми змащуємо маслом та обсипаємо крихтами. Заповнюємо їх отриманою масою.
  7. У розігрітий до 180 градусів духовку ставимо форми та запікаємо 45 – 60 хвилин.

Запечена цвітна капуста з сиром і майонезом

Запікаючи овоч у духовці, ви отримуєте низькокалорійну їжу. У сезон купити цвітну капусту – не проблема, інші складові завжди є в холодильнику.

Цвітна капуста, запечена з сиром та майонезом / Фото sad-fasad

Інгредієнти:

Приготування:

  1. Відокремлюємо суцвіття від стовбура (середнього розміру).
  2. Бланшуємо їх протягом 3 хвилин (краще відразу в друшляку, суцвіття не будуть розпадатися).
  3. Коли капуста трохи охолоне і стече зайва рідина, змащуємо її майонезом зі спеціями.
  4. Натираємо на тертці сир. Деко змащуємо маслом.
  5. Викладаємо рівномірним шаром суцвіття, зверху посипаємо сиром.
  6. Ставимо деко в розігріту до 200 градусів духовку на 15 хвилин. Як тільки капуста покриється рум’яною скоринкою, можна виймати.
  7. Під час подачі до столу бажано посипати свіжою зеленню.