Куряча печінка – це один із найдоступніших і недорогих субпродуктів. Завдяки високому вмісту білка, вітамінів і мікроелементів вона є незамінною в раціоні дорослих та дітей.
Готується печінка курки дуже просто й швидко, а її смак не залишить байдужими навіть тих, хто не любить субпродукти.
Рецептів страв з курячої печінки є безліч. Найбільш ароматною виходить смажена печінка. Також її можна тушкувати та варити. Загалом печінка курки чудово гармонує з овочами, крупами та навіть фруктами. Смачно й ситно буде в кожному разі: чи то печеня, чи то паштети, чи то запіканки або ж канапе.
Куряча печінка з цибулею і морквою
- Куряча печінка – 450-500 г
- Цибуля ріпчаста – 2-3 шт.
- Часник – 3-4 зубчики
- Морква середня – 1 шт.
- Оцет бальзамічний – 1 ст.л.
- Зелень петрушки
- Олія
- Сіль, перець
Нарізати цибулю кільцями. Розігріти на сковорідці олію, вкинути цибулю.
Моркву нарізати кружечками. Додати її до цибулі.

Подрібнити часник і теж відправити на сковороду. Обсмажити овочі, помішуючи, до прозорості цибулі.
Печінку посолити та поперчити.
Розподілити овочі по периметру сковороди, залишивши центр вільним. Викласти туди курячу печінку. Обсмажувати по 3-4 хвилини на кожному боці.
Перемішати печінку з овочами. Додати бальзамічний оцет, ще раз перемішати.
Обсмажувати курячу печінку з цибулею та морквою 1 хвилину, потім накрити кришкою й прибрати з вогню.
Під час подачу смажену курячу печінку посипати рубаною зеленню петрушки.
Паштет з курячої печінки з часником
- Печінка куряча – 500 г
- Масло вершкове – 200 г
- Вершки – 100 мл
- Часник – 2-3 зубчики
- Сіль, перець – за смаком
Очистити, промити й обсушити печінку. У сковороді розтопити 100 грамів вершкового масла, викласти туди печінку, смажити на вогні трохи більше за середній. З готової печінки під час проколювання витікає прозорий сік, а серединка – рожева.
Покласти печінку в блендер.

На тій же олії посмажити розчавлені зубчики часнику. Перекласти їх у блендер разом із олією, на якій вони смажилися. Влити вершки, сіль, перець і збити до однорідності.
Окремо розтопити решту 100 грамів вершкового масла.
Перекласти паштет з блендера в банку і зверху залити розтопленим маслом. Покласти в холодильник на 2-3 години до повного застигання.
Курячо-печінковий паштет можна намазувати на хліб або хлібці, а також подавати зі свіжими овочами.
Яєчний рулет з печінкою
- Куряча печінка – 300 г
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Курячі яйця – 3 шт.
- Молоко – 3 ст.л.
- Сіль, перець чорний мелений – за смаком
- Зелень – за смаком
- Рослинна олія – 1 ч.л.
Печінку помити. Розігріти сковороду з олією й обсмажити печінку до напівготовності. Цибулю очистити і порізати довільно, додати до печінки. Посолити, поперчити до смаку. Можна додати улюблені приправи. Обсмажувати до готовності. Потім печінку з цибулею подрібнити в блендері або через м’ясорубку.
Для рулету збити яйця, сіль та молоко. Можна додати зелень за бажанням.
Форму для запікання краще взяти прямокутну. Відрізати згідно з її розмірами пергаментний папір, зім’яти в грудку й намочити добре у воді, віджати та викласти у форму.
Вилити яєчну суміш у форму і запікати в духовці при температурі 180°С упродовж 15 хвилин. Потім покласти на стіл харчову плівку або фольгу й викласти омлет. Зверху викласти начинку. Акуратно скрутити рулет. Загорнути в плівку/фольгу і залишити в холодильнику на 2 години.
Сьогодні ми поділимось рецептами, як приготувати курячу печінку на сковороді і в духовці, а також рецепт із цибулею, сметаною, морквою, підливою тощо
Тушкована куряча печінка в сметані зі смаженою цибулею
Інгредієнти для приготування печінки:
- куряча печінка – 400 г
- цибуля ріпчаста – три штуки
- олія (по потребі)
- сметана – 4 столові ложки
- перець, сіль та зелень (за смаком)
Покроковий рецепт приготування печінки:
- чистимо та миємо цибулю
- нарізаємо пів кільцями
- миємо печінку
- обсушуємо
- нарізаємо на шматочки
- нагріваємо сковороду
- наливаємо 4 столові ложки рослинної олії
- додаємо підготовлену цибулю
- смажимо 4 хвилини до золотистого кольору, помішуючи
- додати печінку
- просмажуємо на великому вогні 4 хвилини, помішуючи
- солимо, перчимо
- додаємо 4 ложки домашньої сметани
- протушковуємо печінку в сметані 5 хвилин на середньому вогні
- при подачі прикрашаємо зеленню.
Куряча печінка, запечена в духовці
Інгредієнти:
- куряча печінка — 500 г
- цибуля — дві штуки
- сіль, чорний мелений перець (за смаком)
- цукор — 2 чайні ложки
- рослинна олія — 1 столова ложка
- вершкове масло — 2 столові ложки
Покрокове приготування печінки в духовці:
- промиваємо курячу печінку
- нарізаємо на шматочки
- викладаємо шматочки печінки в формочку з фольгою, змащеною рослинним маслом
- відправляємо курячу печінку в духовку на 15 хвилин при температурі 200 градусів
- очищаємо цибулю
- нарізаємо шматочками
- відправляємо в сковороду з вершковим маслом
- солимо за смаком
- смажимо до м’якості
- додаємо цукор
- залишаємо карамелізуватися до готовності
- готову печінку солимо, перчимо
- перемішуємо
- з’єднуємо печінку з цибулею
- подаємо страву до столу.
Смачного!
Інгредієнти
- Курячу печінку очистіть від жовчних проток та плівок. Промийте та обсушіть. Розріжте навпіл.
- Цибулю наріжте півкільцями.
- На сковороді розігрійте олію та вершкове масло. Обсмажте цибулю до м’якості.
- До цибулі відправте курячу печінку і обсмажте усі вісім хвилин. Додайте дрібно нарізаний часник, перець, сіль, гірчицю та сметану. Перемішайте, протушкуйте п’ять хвилин. Потім накрийте кришкою і тушкуйте на повільному вогні ще п’ять хвилин.
Поради:
- Сметану використовуйте будь-якої жирності.