М’ясо кролика – дієтичний продукт, який можна готувати по-різному. Воно набагато корисніше за яловичину або свинину, але досить ситне, щоб сподобалося навіть найненаситнішому члену сім’ї.
Кролик у сметані – класичний рецепт страви
кролик – 1 шт;
сметана – 200 гр;
цибуля ріпчаста – 2 шт;
борошно – 4 ст.л;
вершкове масло – 100 гр;
лавровий лист – 2 шт;
суміш перців – 1 ч.л;
часник – 2-3 зубчики;
сіль – за смаком.
Кролячу тушку помити, осушити, нарізати невеликими порціями. Посолити, поперчити, перемішати. Цибулю очистити та дрібно нарізати. Часник подрібнити в часничниці. Кожен шматочок кролика обваляти в борошні.
Розігріти на сковороді олію, викласти м’ясо й обсмажити з усіх боків 5-7 хвилин. Узяти казанок і готове м’ясо скласти в нього.
Викласти цибулю на сковороду, обсмажити, помішуючи. Потім вилити дві склянки холодної кип’яченої води і перемішати. Залити цією сумішшю м’ясо, накрити кришкою і тушкувати 30-40 хвилин. Додати лавровий лист, сметану, долити води так, щоб соус повністю покривав м’ясо. Тушкувати на повільному вогні 10 хвилин. Наприкінці додати подрібнений часник і настоювати страву 10-15 хвилин.
Тушкований кролик – рецепт з овочами
Ніжне м’ясо кролика – рецепт / depositphotos.com
кролик – 1 кг;
картопля – 1 кг;
цибуля ріпчаста – 2 шт;
морква – 1 шт;
солодкий перець – 1 шт;
томати свіжі або у власному соку – 350 гр;
сіль, перець – за смаком;
сушена петрушка – 0.5 ч.л;
сушений кріп – 0.5 ч.л;
базилік сушений – 0.5 ч.л;
тархун сушений – 0.5 ч.л;
рослинна олія.
М’ясо кролика промити, нарізати на порційні шматки. Обсушити за допомогою паперових рушників, посолити, поперчити, перемішати. Овочі очистити. Картоплю нарізати кубиками, помідори – смужками, цибулю – півкільцями, моркву – кружечками.
Овочі з’єднати, посолити, поперчити, додати рослинну олію і трави. Поставити розігріватися духовку і залишити овочі настоятися.
На дно форми для запікання налити олії, викласти овочі, потім – м’ясо. Зверху покласти томати і влити на дно 100-150 мл води. Обгорнути форму фольгою і запікати 1 годину за 180°C.
Рецепт кролика в мультиварці з чорносливом
кролик – 1 шт;
цибуля ріпчаста – 1 шт;
морква – 1 шт;
кетчуп – 2 ст.л;
гірчиця – 1 ч.л;
чорнослив без кісточок – 100 гр;
сметана – 2 ст.л;
олія рослинна;
сіль, перець – за смаком.
Тушку кролика промити, обсушити і розібрати на порційні шматки. Виставити мультиварку на режим “Смаження” і 30 хвилин готувати м’ясо, періодично перевертаючи.
Поки кролик готується, нарізати кубиками цибулю і натерти моркву на крупній тертці. Додати овочі в чашу мультиварки й обсмажувати ще 10 хвилин. Після закінчення режиму додати кетчуп, сметану, гірчицю, спеції. За бажанням можна засипати прянощі або трави. Про те, у чому користь спецій і як їх вибирати, ми розповідали раніше.
Залити кролика кип’яченою водою на 2\3 і встановити режим “Тушкування” на 1.5 години. За півгодини до закінчення процесу додати в чашу мультиварки чорнослив.
«Я не знаю кориснішого м’яса, ніж м’ясо кролика. Порівнювати тут можна тільки з м’ясом курки чи індички. Але і тут кролик веде «за очками»
Лікар-дієтолог Жанна Куліненко
Сьогодні говоритимемо про топчик дієтичного м’ясного меню — кролятину — і в деталях розглянемо все, що стосується цього виду м’яса:
у чому реальна користь м’яса кролика;
кому і чому категорично не можна кролятину;
як правильно вводити м’ясо кроля в прикорм немовляти;
3 лайфхаки, як вибрати хорошого кролика;
4 секрети приготування кроля;
3 незвичайні рецепти, які вам варто спробувати.
М’ясо кролика і еліксир безсмертя
У китайській міфології кролик, зазвичай, зображується зі ступою, в якій він готує еліксир безсмертя. І це недарма. Жителям Піднебесної вже на той час були добре відомі корисні властивості м’яса кроля.
Кролятина – високоякісне дієтичне м’ясо (калорійність становить 162,6 ккал на 100 г м’яса), яке легко засвоюється людським організмом.
М’ясо кроликів відрізняється від м’яса інших с/г тварин за морфологічним та хімічним складом. Має ніжну консистенцію та тонкозернисту будову. М’язові волокна тонші, а сполучна тканина розвинена слабо.
За хімічним складом м’ясо має підвищену кількість вологи, високий вміст білків (15-19%) з переважанням повноцінних, низький вміст жиру (5-6%), екстрактивних речовин та холестерину.
На практиці це означає, що будь-яка страва з кролика виходить ніжною, соковитою і дуже легко жується. До речі, через те, що жир у кроликів формується тонкими прошарками, таке м’ясо має помірну мармуровість.
Кролятина дозволена практично на будь-якій дієті, оскільки містить безліч корисних речовин та мінімум жиру, а також обов’язкова до споживання дітьми першого року життя.
Також у м’ясі кролика міститься маса вітамінів:
Кобаламін необхідний для підтримки психоемоційного стану, захищає організм від розвитку склерозу і навіть паралічу.
Фолієва кислота відновлює імунітет, підтримує роботу серця та судин, забезпечує утворення еритроцитів, бере участь у синтезі нуклеїнових та амінокислот.
Аскорбінова кислота покращує стан зубів та ясен, волосся та шкірних покривів, захищає від болів у м’язах та суглобах.
Вітамін А сприяє зміцненню імунітету, покращенню зубної емалі, запобігає виникненню зморшок і навіть є профілактикою безсоння.
Токоферол покращує зір, підвищує лібідо, захищає від безпліддя, а також запобігає розвитку раннього процесу старіння.
Вітамін В6 сприяє покращенню пам’яті, допомагає боротися зі втомою, а також нормалізує кров’яний тиск.
Нікотинова кислота (вітамін РР) покращує функціональний стан ЦНС, печінки та шлунка, бере участь у відновлювальних процесах шкіри.
Крім того, у м’ясі кроля міститься висока кількість необхідного людині мінералу – сірки.
Вона потрібна для вимивання шлаків і токсинів із тканин суглобів, знижує больовий синдром та відновлює рухові функції. Сірка бере участь у кожному метаболічному процесі організму.
Таким чином, м’ясо кроля має високу біологічну цінність і при регулярному вживанні цілюще впливає на опорно-руховий апарат, серцево-судинну та ШК системи.
Кролятина: кому особливо корисна
Як ми вже розібралися, м’ясо кролика — джерело цінних білків, вітамінів, амінокислот і мінералів, а тому поповнити ним своє меню буде корисно в будь-якому випадку.
Однак є ситуації, коли дієтологи наполегливо рекомендують регулярно вживати м’ясо кролика через його високу біологічну цінність. Таким чином, м’ясо кролю показано до регулярного вживання (хоча б двічі на тиждень):
алергікам;
дітям першого року життя;
мамам, що годують, і вагітним жінкам;
пацієнтам із проблемами ШКТ;
людям, які страждають від недуг серцево-судинної системи;
пацієнтам з ожирінням;
діабетикам;
пацієнтам, що страждають атеросклерозом;
пацієнтам з діагностованою анемією (малокровністю).
По суті, кролятина може стати найціннішим джерелом білка та інших корисних речовин у раціоні людей, кому з тієї чи іншої причини небажано або навіть протипоказано вживати червоне м’ясо.
М’ясо кролика: кому не підійде?
Попри високу біологічну цінність цього дієтичного продукту, є 3 випадки, коли м’ясо кроля протипоказане. І пов’язано це з високим утворенням азотистих основ під час перетравлення.
Здоровий організм ніяк не реагує на цю особливість кролятини, проте людям з подагрою або артритом кролятина в раціоні не рекомендована. Те саме стосується і пацієнтів із псоріазом, оскільки можливі загострення хвороби.
Тобто існує лише 3 діагнози, при яких кролик у меню не рекомендований. Їсти кролятину не можна при артриті, подагрі та псоріазі. Пацієнтам з таким діагнозом краще віддати перевагу фермерським курям.
У решті випадків м’ясо кролю можна, і навіть потрібно їсти через його високу біологічну цінність і хорошу засвоюваність.
М’ясо кролика для немовлят: правила прикорму
Педіатри рекомендують кролятину як один із перших видів м’яса, які можна вводити в прикорм. Нарівні з телятиною та куркою, кроля можна давати дитині вже з 6 місяців, звісно, у формі гомогенізованої суміші.
Як готувати кролика для малюка? Для цього слідуйте покроковій інструкції прикорму кроликом:
Виберіть якісне м’ясо, бажано фермерського кролика, а не промислове м’ясо із супермаркету. Оптимально, якщо кроль був вирощений в екологічно чистому регіоні.
Віддавайте перевагу продукту, що пройшов шокову заморозку у вакуумній упаковці. Це – гарантія свіжості та стерильності.
Розморозити м’ясо делікатним чином на нижній полиці холодильника.
Вимочити тушку у чистій воді 2 години.
Відокремити філе, ретельно прибрати прожилки та жир.
Варити у чистій воді без солі, спецій щонайменше 30 хвилин. Бульйон злити, його не дають дітям до 1,5 років.
Покласти шматочки м’яса у блендер, долити трохи кип’яченої води та довести до консистенції однорідної суміші без вкраплень.
Починають прикорм із ¼ чайної ложки, поступово збільшуючи порцію. Якщо вас цікавить тема прикорму малюків детальніше — читайте наш повний огляд про те, як вводити різні види м’яса в раціон немовляти.
Як вибрати м’ясо кролика – 3 лайфхаки
Краще фермерський, ніж магазинний.
Тварина, вирощена на невеликій фермі, значно корисніша, ніж промислове м’ясо із супермаркету. Оптимально, щоб ферма була в екологічно чистому регіоні.
Ціла та акуратна тушка.
Тушка має бути цілою. Купуючи обробленого (порізаного) кролика, великий ризик купити неякісний, ба навіть несвіжий продукт, а часом і зовсім не кроля, а когось іншого. Тому тільки цілісна тушка, краще у вакуумній упаковці.
М’ясо має бути рожевим, без червоних плям і вкраплень іншого кольору.
Від 1 до 1,5 кг.
Така вага вказує, що перед вами молода тварина м’ясної (а не хутряної) породи кролів. У м’ясних кролів досить «пухкі» задні лапи, де і знаходиться те саме славнозвісне філе, а не на грудях кроля, як можна подумати.
Якщо кролик довгий, але занадто «худий» — скоріш за все перед вами забитий хутряний, а не м’ясний кролик, а значить м’яса буде мало, і ви платите за вагу кісток.
Якщо тушка понад 1,5 кг — перед вами доросла тварина, яка має великий прошарок жиру, а тому сказати, що такий кролик дієтичний вкрай складно.
4 секрети як правильно готувати кролика
Використовуйте маринад.
Раніше кухарі рекомендували вимочувати кролятину у воді, але ця порада актуальна лише для промислового м’яса із супермаркету. Вода допомагає прибрати «душок» і зробити м’ясо м’якшим.
Для фермерських кролів не використовують вимочування, а маринують тушку чи окремі частини протягом 2-8 годин. Як маринад можна брати соєвий соус, сметану, спеції, кефір, сироватку або біле вино.
Правильно обробіть тушку.
Просушіть перед приготуванням.
Якщо ви хочете отримати рум’яну хрустку скоринку, перед смаженням добре обсушіть м’ясо паперовими рушниками.
Ніколи не кладіть на сковороду кілька шматків кролятини, тому що вони виділять багато соку і почнуть тушкуватися — у цьому випадку скоринки ви не дочекаєтесь.
Готуємо швидко.
Маринований кролик смажиться і запікається дуже швидко — протягом 30 хвилин. Цього часу цілком достатньо, щоб м’ясо добре просмажилося, не втрачаючи соковитості.
Не перетримуйте кролика на вогні, інакше результати тривалого маринування підуть нанівець і м’ясо втратить свій аромат, стане сухим та жорстким.
Тепер ви знаєте, які секрети є при готуванні кролика і настав час переходити до нешаблонних рецептів.
Рецепт романтичний: кролик, запечений у білому вині з оливками та помідорами.
Що знадобиться:
ніжки кролика 4 шт.;
помідори чері 8 шт.;
розмарин 1 гілочка;
оливки без кісточок 12 шт.;
часник 6 зубчиків;
борошно 1 жменя;
вино біле сухе 500 мл;
оливкова олія 50 мл;
сіль, чорний перець на смак.
Як готувати:
Замаринуйте ніжки кролика у суміші солі, перцю та 200 мл білого вина на ніч.
Перед приготуванням борошно змішайте із сіллю та перцем. Обваляйте у суміші ніжки кролика. Обсмажте на сковороді гриль до золотистої скоринки 3-5 хвилин.
Помідори чері промийте і проткніть зубочисткою, щоб не луснула шкірка. Часник злегка роздавити, не знімаючи з нього лушпиння.
У форму для запікання викладіть кролика, помідори, оливки та часник, залийте білим вином. Запікайте при 180 ° C протягом 30 хвилин.
До речі, за цим рецептом ви можете готувати кролика у мультиварці — і, якщо плануєте давати страву дитині, замінити вино на сметану.
Рецепт простий, але дивовижний: кролик у соусі з мигдалю
Що знадобиться:
кролик фермерський тушка 1,2-1,5 кг;
цибуля ріпчаста 1 шт.;
орегано 1 ч. л.;
чебрець 1 ч. л.;
лавровий лист 3 шт.;
оливкова олія 3 ст. л.;
мигдаль 35 г;
петрушка зелень пучок;
часник 7 зубчиків;
вино біле сухе 400 мл;
сіль, перець на смак.
Як готувати
Кролика маринуємо у білому вині (200 мл) 8 годин.
Цибулю нарізати півкільцями, часник почистити.
В оливковій олії обсмажуємо мигдаль до золотистого кольору.
Поперчити й посолити м’ясо, вийняти мигдаль і на цьому жирі обсмажити кролика.
Обсмаженого кролика вийняти зі сковороди, у тому ж жирі обсмажити цибулю та цілий, почищений часник.
На блендері подрібнюємо мигдаль із петрушкою та вливаємо 20 мл вина.
Шматочки кролика обвалюємо в суміші трав (чебрець і орегано, лавровий лист). Знову кладемо кролика в сковороду на цибулю з часником і тушкуємо 2 хвилини.
Виливаємо на м’ясо соус і доливаємо залишок вина. Даємо пару хвилин протушкуватися без кришки, закриваємо і тушкуємо 10-15 хвилин.
На гарнір можна подати гриби чи картопляне пюре.
Рецепт гурманський: паштет із печінки кролика з анчоусами та розмарином
Що знадобиться:
кроляча печінка 700 г;
анчоуси 3 шт.;
фермерське вершкове масло 80 г;
цибуля шалот 2 шт.;
часник 1 зубчик;
розмарин 1 гілочка;
вершки 150 мл;
коньяк чи ром 50 мл;
оливкова олія 2 ст. л.;
томатна паста 1 ч. л.;
перець чилі пластівцями 1 щіпка;
сіль морська 1 щіпка.
Як готувати
Шалот почистити й нарізати тонкими півкільцями. Часник почистити й нарізати пластинками.
У важкому сотейнику розігріти на маленькому вогні 25–30 г вершкового масла, викласти шалот, часник, анчоуси, томатну пасту та перемішати, потім додати листя розмарину та, помішуючи, все обсмажити.
Печінку додати в сотейник, всипати сіль і чилі, перемішати й обсмажувати 10 хвилин, потім влити коньяк або ром і дати йому випаруватися (можна скористатися пальником і підпалити алкоголь).
Влити вершки, перемішати, вимкнути вогонь та залишити печінку доходити у гарячому сотейнику.
Печінку, що злегка охолонула, збити в блендері в однорідну масу і перекласти в банку. Вершкове масло, що залишилося розтопити, залити паштет і відправити в холодильник.
Де шукати якісне м’ясо кролика
Бренд «Стейки Карпат» займається доставкою крафтового, фермерського м’яса по всій Україні. Ми пропонуємо фермерського птаха, кроликів, яловичину, свинину та баранину, які вирощені незалежними виробниками – переважно на малих фермах, а не в промислових фуд-корпораціях.
Наші фермери не використовують стимулятори росту, гормонів, антибіотиків і дотримуються принципів етичного тваринництва.
Наші м’ясні продукти підлягають дбайливій шоковій заморозці, упаковані у вакуум і будуть у вас вже через 1-2 дні з моменту замовлення. Доставка відбувається у спеціальних термобоксах, які зберігають м’ясо свіжим.
Із кролячого м’яса можна приготувати безліч страв – як у духовці, так і в мультиварці та на сковороді. Воно чудово поєднується з різноманітними продуктами. Тому ми пропонуємо кілька рецептів одразу – на будь-який смак.
Кролятина має специфічний запах, тому її слід попередньо вимочити. Для кролика вагою до 1,5 кілограма вистачить пів години. Більшу тушку доведеться вимочувати довше – мінімум 12 годин.
Варто знати Українська кухня підкорює світ: ТОП страв, які стали нашими гастрономічними візитівками
Для вимочування кролика використовують:
воду (при цьому кілька разів її змінюючи);
яблучний оцет (2 столові ложки на 1 літр води, час – до 1 години);
молоко (вистачить 30 хвилин);
виноградний сік (час замочування – до 2 днів, тримати кролика потрібно в холодильнику).
Кролик, запечений з яблуками
Приготування:
Заздалегідь вимоченого кролика розрізаємо на шматочки та витираємо насухо.
У миску з м’ясом додаємо мед і вичавлюємо лимон.
Зверху посипаємо спеціями (можна вже готовою сумішшю “Для кролика”), додаємо соєвий соус.
Нарізаємо яблука скибками.
Перемішуємо яблука з м’ясом та ставимо в холодне місце на 60 хвилин, щоб воно добре промаринувалося.
Запікаємо м’ясо у заздалегідь розігрітій духовці (при 180 градусів за Цельсієм) 35 – 45 хвилин.
Кролик у мультиварці: швидко й смачно
Якщо ви не любите стояти біля плити, приготуйте кролятину в мультиварці. Ми обрали з безлічі рецептів один, який максимально дозволяє зберегти смакові якості кролика. Він не доставить вам багато клопоту.
Приготування:
Розрізаємо на порційні шматочки кролика, перчимо та солимо його.
Закладаємо в мультиварку.
Додаємо до м’яса воду, кріп, лавровий лист і нарізану на кубики цибулю.
Мультиварку закриваємо кришкою та ставимо режим “м’ясо” або “тушкування” на півтори години.
Кролик, смажений на сковороді
Приготування:
Тушку вимоченого кролика обсушуємо за допомогою паперових рушників.
Нарізаємо на шматки.
Прогріваємо сковороду, додаємо олію та вершкове масло.
Викладаємо кролятину. Смажити потрібно на невеликому вогні, при цьому кожні 10 хвилин слід його перевертати. Солити м’ясо треба, коли з нього інтенсивно виділяється сік.
Через 40 – 45 хвилин кролятина готова.
Подавати можна як самостійну страву, так і з овочами, картоплею, салатами та іншими гарнірами.
Кролик у сметані
Приготування:
Спершу готуємо маринад. Для цього в холодну воду вичавлюємо сік лимона, додаємо лаврові листочки, сіль, гілку розмарину.
Тушку розрізаємо на шматочки та заливаємо маринадом (він повинен повністю покривати м’ясо). Залишаємо на 1 – 2 години.
Після маринування кожен шматок просушуємо паперовим рушником.
На сковороду вливаємо олію. Коли вона прогріється, смажимо дрібно порізаний часник (не більше 1 хвилини), після чого його видаляємо з пательні.
Викладаємо кролятину та обсмажуємо її до золотистої скоринки на великому вогні (приблизно по 3 хвилини з кожного боку). Потім перекладаємо м’ясо в каструлю.
На олії, що залишилася, обсмажуємо цибулю, нарізану півкільцями або подрібнену (як вам більше до вподоби). Коли цибуля стала золотавою, заливаємо її вином, яке випаровуємо протягом 4 – 5 хвилин.
Після цього вміст сковороди переливаємо в каструлю з м’ясом, накриваємо кришкою та тушкуємо протягом пів години на маленькому вогні.
У сметану додаємо 2 столові ложки рідини з каструлі, перемішуємо.
Заливаємо соусом м’ясо в каструлі та продовжуємо тушкувати ще протягом 30 хвилин. За кілька хвилин до готовності додаємо решту спецій.
Приготування:
Розрізати кролика на 2 половинки вздовж хребта.
Натираємо м’ясо спеціями, перцем, сіллю та майонезом.
Зверху кладемо скибками мандарин і нарізане яблуко.
Акуратно все переносимо в рукав, зав’язуємо обидва кінці. Ставимо в заздалегідь розігріту духову шафу до 200 градусів на 45 хвилин.
Страви з кролика є дуже смачними й одними із найлегших серед м’ясних.
Кроляче м’ясо – ніжне і дієтичне, чудово підходить для запікання і тушкування, прекрасно поєднується з овочами, різними спеціями та соусами.
Кролик у сметанно-часниковому соусі
Кролик – 1 шт.
Сметана – 200 г
Цибуля ріпчаста – 2 шт.
Борошно – 4 ст.л.
Масло вершкове – 100 г
Лавровий лист – 2 шт.
Суміш перців – 1 ч.л.
Часник – 2-3 зубчики
Сіль – за смаком
Обробити кролячу тушку на невеликі шматки. Помити та осушити її. Посолити, поперчити й перемішати.
Цибулю дрібно нарізати. Часник розчавити в часничниці.
Кожен шматок кролика обваляти в борошні.
Розігріти сковороду й додати рослинну олію, викласти м’ясо. Обсмажувати м’ясо з усіх боків, до золотистої скоринки 5-7 хвилин. Смажене м’ясо скласти в казанок.
У сковороду викласти цибулю, обсмажити, помішуючи, до золотистого кольору 2-3 хвилини.
Вилити у сковороду приблизно 2 склянки холодної кип’яченої води, перемішати. Залити м’ясо. Тушкувати на повільному вогні до готовності 30-40 хвилин.
Покласти лавровий лист, сметану, налити ще трохи води, щоб соус повністю покривав м’ясо. Тушкувати 10 хвилин, на маленькому вогні. Потім додати часник, перемішати й залишити кролика в сметанному соусі настоятися 10-15 хвилин.
Подати кролика з гарніром з картопляного пюре, гречаної каші, макаронів й обов’язково полити сметанним соусом.
Запечений у рукаві кролик
Кролик – 1 кг
Часник – 2 зубчики
Кмин – 0,5 ч. л.
Сіль – за смаком
Томатний сік – 200 мл
Цибулина – 1 шт.
Приготування маринаду. Цибулю нарізати кубиками, часник вичавити через прес або подрібнити на тертці. Змішати у рукаві томатний сік, цибулю, додати сіль і кмин, усе ретельно перемішати.
Як приготувати кролика / фото ua.depositphotos.com
М’ясо кролика ретельно помити й витерти паперовим рушником, після чого покласти в рукав до маринаду і перемішати. Відправити м’ясо у холодильник мінімум на півгодини.
Дістати рукав з холодильника, відправити в розігріту до 250°С духовку на 30-45 хвилин (залежно від розмірів тушки). Готового кролика викласти на тарілку й подавати гарячим.
Печеня з кролика
Кролик – 0,5 кг
Картопля – 0,5-0,6 кг
Морква – 2 шт.
Цибуля – 2-3 шт.
Сметана – 0,5 ст.
Томатна паста – 2 ст. л.
Масло – 50 г
Сіль – 1,5-2 ч. л.
Перець – 0,25 ч. л.
Лавровий лист – 1-2 шт.
Оброблену тушку кролика розрізати на шматки. Покласти в глибокий посуд і залити холодною водою, залишити на 20-30 хвилин. Воду слід періодично міняти, поки м’ясо не стане білим.
Цибулю нарізати кільцями. Моркву нарізати кружечками або скибочками. Картоплю почистити й нарізати великими шматками.
Вимочені шматки кролика натерти сіллю (0,5 чайної ложки) та перцем.
На сковороді розтопити вершкове масло. Викласти шматки кролика на сковороду. Обсмажувати кролика на сильному вогні, час від часу перевертаючи, до утворення рум’яної скоринки (приблизно 10 хвилин).
Перекласти кролика в каструлю з товстим дном або казан. Додати картоплю, моркву та цибулю. Перемішати. Потім додати томатну пасту, сметану, лавровий лист і знову перемішати.
Влити воду (приблизно 1 л). Довести до кипіння, зменшити вогонь до слабкого. Додати 1 чайну ложку солі й тушкувати під кришкою до готовності, приблизно 40-50 хвилин.