Як правильно варити сирі креветки
Сирі креветки продаються в панцирі або очищеними. Для приготування по-швидкому краще вибирати очищені. Єдиний їхній недолік полягає у вартості. Чищені — дорожчі, у панцирі дешевші. Коли потрібно заощадити й смачно поїсти, це хороший варіант. До того ж у панцирі вони не переварюються, зберігають вологу і виразніше пахнуть, коли приготуються.
Чи потрібно очищати морепродукти від панцира перед приготуванням?
За бажанням.
Як варити сирі креветки — покрокова інструкція:
- Глибоку миску на третину заповнити кубиками льоду і залишити в сторону. Це заготівля, яка допоможе зупинити процес приготування креветок.
- У каструлю налити 2 л води — такого об’єму достатньо для 0.5 кг морепродуктів. Додати 1 ч. л солі та спеції. З приправ — сік 1 лимона, 2-3 зубчики часнику, пропущеного через прес, кілька горошин запашного перцю, кріп і лавровий лист.
- Довести воду з приправами до кипіння і помістити туди сирі креветки, не закриваючи каструлю кришкою. Відварити до готовності. Час приготування залежить від розміру морепродуктів. У недоварених сірий відтінок, вони напівпрозорі. Ідеально приготовані набувають рожево-помаранчевого кольору. Хвіст готової креветки злегка скручується, набуваючи С-подібної форми. Переварені стають біло-рожевими, а їхні хвости згортаються у вузьке коло.
- Щойно креветки приготуються, поставити каструлю в миску з льодом або ж помістити самі морепродукти на лід. Залишити на 10 хвилин.
- Обсушити креветки та дати їм охолонути. Скропити соком свіжого лимона та подати до столу.
Скільки варити креветки залежно від їхнього розміру:
Розмір
|
Час (хвилини) |
Мілкі | 1-2 |
Середні | 3 |
Великі | 4-5 |
Скільки варити королівські та тигрові креветки?
Від 5 хвилин і довше, орієнтуючись на зовнішній вигляд: зміну кольору, рівень прозорості та ступінь скручування хвоста.
Приготовлені таким способом креветки можна заморозити. Коли захочеться їх з’їсти, потрібно всього лише розморозити та подати до столу.
Як варити заморожені креветки
Перед приготуванням їх розморожують. Якщо помістити в окріп замороженими, вони приготуються в міру відтавання всередині. Вийде так, що спочатку креветка звариться зовні, а потім поступово «дійде» її внутрішня частина. У підсумку — продукт зіпсовано.
Як розморожувати креветки?
Найкращий спосіб — помістити їх у холодильну камеру холодильника на 12 годин, щоб вони поступово відтанули.
Швидкий спосіб розморожування обходиться пів годинним очікуванням:
- Помістити заморожені креветки в миску з холодною водою;
- кожні 5 хвилин помішувати воду, щоб розкришити шматочки льоду на дрібніші;
- повторювати процедуру доти, доки лід повністю не розтане — весь процес займає до 20 хвилин;
- обсушити креветки й приступити до їх приготування.
Як варяться креветки, які розморозили?
Закип’ятити 2 літри води, додавши в неї чайну ложку солі, сік свіжого лимона, духмяний перець і лавровий лист. У киплячу воду помістити креветки та варити до готовності від 2 до 5 хвилин. Час приготування залежить від розміру. Щойно креветки порожевіють, а їхні хвости набудуть С-подібної форми, помістити на крижану баню, щоб припинити процес приготування і не допустити переварювання.
Як зробити крижану баню — 2 способи:
- Спосіб №1: у миску насипати лід і перекласти в нього креветки щойно вони досягнуть готовності під час варіння.
- Спосіб №2: поставити каструлю з креветками на лід, щоб вода різко охолола і креветки припинили варитися.
Охолоджені на льоду креветки перекласти в миску і подати до столу, скропивши соком лимона. Їх можна попередньо очистити від панцира або ж залишити хвости недоторканими для красивої подачі.
Чи потрібно варити варено-морожені креветки
Ні, вони вже готові до вживання. Їх варять на борту риболовецького судна в морській воді, або на заводі, після чого заморожують. Тому можна їсти, розморозивши в холодильнику, або за кімнатної температури. Морські ласощі зберігають свій смак і текстуру.
Якщо хочеться надати креветкам своєрідного смаку, тоді після розморожування на 1-2 хвилини поміщають у заздалегідь приготовлений розсіл зі спеціями. З розрахунку на 1 л води додають 1 ч. л солі, сік свіжого лимона, запашний перець, лавровий лист і кріп.
Воду кип’ятять зі спеціями й дають настоятися 10-15 хвилин. На 2-3 хвилини поміщають у гарячий розсіл відталі морепродукти. Тоді вони набудуть насиченого смаку і стануть соковитішими.
Розібралися як смачно зварити креветки в домашніх умовах. Немає нічого складного, головне — дотримуватися рекомендацій, зазначених у статті. З цим впорається навіть нехитрий кулінар!
А ти знаєш, що креветки містять велику кількість вітаміну А, кальцію, калію та фосфору? І це далеко не повний перелік корисних властивостей цих дарів моря.
Їх смажать, варять, запікають на грилі, а також додають у найрізноманітніші страви. Ми зібрали для тебе десять способів смачно приготувати креветки.
Салат з креветками — рецепт
Інгредієнти
- 500 г креветок
- 1 ч. л. суміші перців
- щіпка кухонної солі
- 2 зубчики часнику
- 2 ст. л. вершкового масла
- пучок салату
- 3 помідори
- 3 невеликі огірки
- 2 авокадо
- половина червоної цибулини
- 200 г свіжої або консервованої кукурудзи
- 3 ст. л. лимонного соку
- кінза
- 3 ст. л. оливкової олії
- 1 ч. л. морської солі
Спосіб приготування
- Розігрій сковорідку з вершковим маслом.
- Помий та почисть креветки. Виклади їх на сковорідку та посип зверху перцем, сіллю та чавленим часником. Перемішай. Смаж на середньому вогні до прозорості.
- Наріж великими шматками салат, помідори та огірок, авокадо та цибулю. Усе висип в миску разом з креветками. Додай кукурудзу.
- У маленькій мисці змішай лимонний сік, дрібно нарізану кінзу та оливкову олію. Посип морською сіллю, чорним перцем або іншими спеціями. Перемішай і полий салат.
Ризотто з креветками — рецепт
Інгредієнти
- 30 г вершкового масла
- 400-500 г креветок
- сіль, перець на свій смак
- половина цибулини
- 2 зубчики часнику
- 85 мл сухого білого вина
- 270 г рису
- 750 мл курячого бульйону
- 250 мл молока кімнатної температури
- 40 г пармезану
- 150 г замороженого горошку
Спосіб приготування
- Розігрій 10 г масла на пательні на середньому вогні, виклади туди очищені креветки. Посоли й поперчи. Смаж півтори хвилини, потім переверни й готуй ще хвилинку. Переклади креветки в тарілку.
- Очисть і дрібно наріж цибулю та часник. Додай ще трохи олії та обсмаж все в тій самій сковорідці. Додай вино та доведи до кипіння. Туши овочі, доки запах алкоголю не вивітриться.
- Висип рис на сковорідку і перемішуй півхвилини. Долий курячий бульйон та доведи до кипіння на слабкому вогні.
- Додай молоко, перемішай усе та готуй три хвилини. Ще раз перемішай і залиш ще на дві хвилини.
- Натри пармезан і висип зверху на рис разом з горошком. Посоли, поперчи, зверху виклади креветки та збризни маслом. Зніми ризотто з вогню.
Паста з креветками у вершковому соусі — рецепт
Інгредієнти
- 2,5 ч. л. солі
- 400 г спагеті
- 500 г креветок
- перець та паприка на свій смак
- 2 ст. л. вершкового масла
- 1 ст. л. оливкової олії
- половина цибулини
- 1 зубчик часнику
- 130 мл білого вина
- 300 г вершків
- 200 г пармезану
- 3 гілочки петрушки
Спосіб приготування
- У каструлю налий воду, посоли та доведи до кипіння. Вари спагеті до стану аль денте 8-10 хвилин. Злий воду, але промивати макарони не потрібно.
- Очисть креветки, посоли їх та поперчи. На великій сковорідці розігрій вершкове масло та смаж креветки дві хвилини на середньому вогні. Потім переверни їх та готуй ще дві хвилини до прозорості. Виклади на тарілку.
- У тій самій сковороді розігрій оливкову олію на середньому вогні. Порізану цибулю обсмаж до золотистого кольору. Наріж часник і додай у сковорідку. Просмаж ще хвилинку.
- Залий овочі вином та туши на повільному вогні до вивітрювання запаху алкоголю. Додай вершки, доведи до кипіння і вари дві хвилини. Висип у сковорідку сир і перемішай.
- Полий спагеті соусом і посип зверху пармезаном і дрібно нарізаною петрушкою.
Креветки на грилі — рецепт
Інгредієнти
- 500 г креветок
- 1 ст. л. оливкової олії
- 3 ст. л. лимонного соку
- чилі та сіль на свій смак
Спосіб приготування
- Зроби маринад для креветок: змішай оливкову олію та лимонний сік. Додай чилі та сіль.
- Помісти креветки в маринад на кілька хвилин.
- Обсмаж креветки на грилі по 2-3 хвилини з кожного боку.
Варені креветки до пива — рецепт
Інгредієнти
- 500 г креветок
- лавровий лист
- часник
- кріп
- сіль, перець на свій смак
Спосіб приготування
- Налий воду в каструлю. Додай перець, лавровий лист, кріп та часник. Доведи до кипіння та провари воду десять хвилин.
- Вкинь у воду креветки, посоли та вари ще 5-7 хвилин.
Креветки з овочами — рецепт
Інгредієнти
- 500 г креветок
- 1 ст. л. оливкової олії
- 1 зубчик часнику
- броколі
- стручки зеленого гороху
- 130 мл білого вина
- 2 ст. л. соку лайма
- сіль, перець та інші спеції на свій смак
Спосіб приготування
- Розігрій велику сковорідку або вок з олією та подрібненим часником.
- Виклади на сковорідку броколі й горох, а через 1-2 хвилини додай креветки. Збільш вогонь та смаж 2-3 хвилини, постійно помішуючи.
- Додай сіль, перець, спеції та біле вино. Зменш вогонь та готуй страву ще 5-8 хвилин, поки овочі не розм’якнуть.
- Перед подачею збризни страву соком лайма.
Креветки в соусі чимічурі — рецепт
Інгредієнти
- 500 г креветок
- 1 пучок петрушки
- 25 мл оливкової олії
- 1 зубчик часнику
- зелень рубана
- перець чилі червоний
- половина ч. л. лимонної цедри
- 1 ч. л. солі
- півтори ч. л. винного білого оцету
- 3 ст. л. цукру
Спосіб приготування
- Дуже дрібно наріж зелень та часник. Можна навіть прокрутити у блендері.
- Змішай зелень з іншими інгредієнтами та оливковою олією.
- Дай соусу настоятись кілька годин.
- Змішай в мисці очищені креветки з соусом і обсмаж на грилі по дві хвилини з кожного боку.
- Прикрась страву залишками соусу.
Глазуровані креветки на грилі — рецепт
Інгредієнти
- 500 г креветок
- 3 ст. л. оливкової олії
- 4 ст. л. меду
- 3 ст. л. соєвого оцету
- 3 ст. л. оцту
- 1 зубчик часнику
- сіль і перець на свій смак
Спосіб приготування
- Приготуй маринад: змішай оливкову олію, мед, соєвий соус, оцет, рублений часник, сіль і перець.
- Вимочи креветки в маринаді та постав на годину в холодильник.
- Обсмаж креветки на грилі по 3-4 хвилини з кожного боку. Можеш додатково полити маринадом для більшого глазурування.
Креветки в паніруванні — рецепт
Інгредієнти
- 500 г креветок
- 1 яйце
- 1 стакан борошна
- подрібнені сухарі
Спосіб приготування
- Розклади сухарі, борошно та збите яйце в три окремі миски.
- Очищені креветки по черзі поміщай в кожну з мисок. Після цього сухарі трохи притисни рушником.
- Обсмаж креветки на сковороді до готовності.