З баклажанів можна готувати безмежну кількість смачних страв. Їх смажать, запікають, готують на грилі чи мангалі, роблять смачні салати, додають у супи, варять соуси. Як швидко та смачно приготувати синенькі – читайте далі.
Як швидко приготувати баклажани
- Готуємо на вогні. Такий спосіб займає мало часу, але потребує підготовки. Щоб овочі на вогні були смачними, їх спочатку маринують. Можна просто нарізати баклажани кружальцями, полити соєвим соусом у достатній кількості та залишити на 20 хвилин. Потім, зцідивши рідину, додати до баклажанів 2 ст. ложки олії та відправити на гриль. Також синенькі можна запікати цілими, нанизавши на шампури чи викласти на решітку. Дати їм трохи часу охолонути, зняти шкірку, розім’яти виделкою. В баклажанову масу додати оливкову олію, спеції за смаком та часник – і ви отримаєте смачну закуску, яку можна їсти з хлібом чи подати до м’яса.
- Смажимо на сковорідці. Посмажити баклажани можна кільцями, потім кожен шматочок перемазати сумішшю сметани, часнику та зелені. Інший спосіб – нарізати слайсами, обсмажити з обох боківта придумати начинку з продуктів, які є в холодильнику. Це може бути майонез із зеленню та часником або лосось із вершковим сиром.
- Запікаємо в духовці. Баклажани слід розрізати навпіл, ложкою видалити серцевину, зробивши човники, викласти будь-яку начинку. Це може бути смажений фарш з помідорами, суміш інших овочів зі сметаною та зеленню. Також можна зробити начинку з білих грибів зі сметаною – буде дуже смачно.
Топ-3 рецепти для ідеальних баклажанів нашвидкуруч
1. Запечені баклажани з часником.
Складники на одну порцію:
- 1 баклажан середнього розміру;
- 2 зубчики часнику;
- 2 ст. ложки оливкової олії;
- 2 щіпки будь-яких ароматних трав;
- сіль та перець за смаком.
Баклажани потрібно розрізати вдовж та зробити надрізи. Потім солимо та залишаємо на 10 хвилин. Зливаємо зайву рідину і кладемо половинки зрізами донизу на деко. Запікаємо в духовці протягом 10 хвилин на максимальній температурі. Оливкову олію з’єднуємо з травами та подрібненим часником. Потім витягуємо синенькі з духовки, намащуємо сумішшю з приправ, перевертаємо та запікаємо ще 5-7 хвилин.
2. Смажені баклажани з часником та сиром.
Інгредієнти для приготування:
- 1 баклажан;
- 2 помідори;
- 50 г твердого сиру;
- 4 зубчики часнику;
- майонез чи сметана;
- зелень;
- олія;
- сіль.
Баклажани промиваємо та нарізаємо кружечками. Потім кружечки посипаємо сіллю та відставляємо на 15 хвилин, щоб вони не були гіркими. Далі промиваємо та просушуємо паперовим рушником. Кружечки смажимо на сковорідці у достатній кількості олії. Для приготування начинки натираємо сир, часник, нарізаємо зелень та заправляємо майонезом чи сметаною. Помідори слід нарізати тонкими кружальцями. Потім змащуємо баклажани соусом, кладемо помідор, посипаємо зеленню.
3. Баклажани на грилі чи на мангалі.
Щоб запечені на вогні баклажани мали неперевершений смак, їх потрібно спочатку замаринувати. Для цього потрібно:
- 70 мл оливкової чи соняшникової олії;
- 2 ст. ложки винного оцту;
- 4 ст. ложки соєвого соусу;
- 3 зубчики часнику;
- трохи будь-яких ароматних трав.
Спочатку прогріваємо олію на сковороді, подрібнюємо часник, додаємо інші складники. Баклажани нарізаємо кружальцями, заливаємо отриманим маринадом та накриваємо харчовою плівкою. Або можна помістити синенькі в пакет для зручності. Через 10 хвилин дістаємо баклажани з маринаду і викладаємо на решітку гриля. Вогонь не повинен бути відкритим, вугілля має тліти. Щойно один бік зарум’яниться, слід перевернути овочі. У такий спосіб також можна готувати інші овочі, печериці та м’ясо птиці.
Цей тайський салат з баклажанів доволі простий у приготуванні – просто запечіть кілька смужок баклажанів у духовці протягом 15–20 хвилин, потім змішайте суміш тайського червоного перцю, цибулі шалот, часнику, соку лайма та кінзи, зеленої цибулі, підсмаженого арахісу і трохи цукру.
Інгредієнти
- Розріжте баклажани уздовж навпіл, потім кожну половину наріжте на довгі смужки. Натріть їх з усіх боків оливковою олією, потім щедро приправте сіллю і перцем. Покладіть смужки баклажанів на деко та запікайте в розігрітій до 180-200 градусів духовці протягом 15–20 хвилин, поки вони не підрум’яняться і не стануть м’якими. Тим часом підсмажте арахіс на сухій сковороді на середньому вогні, постійно помішуючи, поки він не підрум’яниться.
- Розріжте цибулю шалот уздовж навпіл, потім наріжте її впоперек на тонкі півмісяці. Покладіть цибулю до невеликої миски, потім додайте чилі, кінзу, зелену цибулю, сік лайма, часник, цукор. Збийте все до однорідної маси. Скуштуйте та відрегулюйте смак страви сіллю і перцем.
- Коли баклажани достатньо охолонуть, щоб їх можна було тримати в руках, наріжте їх на дві або на три частини. Покладіть на блюдо та збризкайте або обваляйте баклажани в заправці. Посипте зверху арахісом.
Човники
Інгредієнти:
- 3 невеликих баклажанів
- 400 г філе кети або іншої морської риби на ваш смак
- 100 г твердого сиру
- 100 г вершкового масла
- 2 помідори
- 1 цибулина
- Сіль і зелень на смак
Як приготувати:
- У баклажанів відрізаємо плодоніжки й розрізаємо їх уздовж, щоб вийшли “човники” (3 баклажани = 6 човників). Шкірку, не знімайте – вона збереже форму овочів і вигляд страви. Рибу і помідори нарізаємо невеликими кубиками, за бажання з томатів можна попередньо зняти шкірку. Цибулю дрібно ріжемо.
- Човники з баклажанів викладаємо на деко, змащене маслом. Всередину кожної з них накладаємо рибу, помідори, цибулю і трохи вершкового масла. Солимо, перчимо і посипаємо зеленню на свій смак. Потім кожну порцію посипаємо тертим сиром.
- Відправляємо баклажани в добре прогріту духовку на 30-50 хвилин. Їсти цю страву можна ложкою, зіскрібаючи м’якуш зі стінок баклажана.
Баклажани з фаршем (в духовці)
Інгредієнти:
- Баклажани 5 шт.
- Фарш м’ясний 200 г
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Часник 2 зубчики
- Сир твердий 50 г
- Помідори 3 шт.
- Сіль, суміш перців
- Вода
Як приготувати:
- Баклажани помити, обрізати плодоніжки і розрізати навпіл. Помістити баклажани в глибоку ємність, посолити й залишити на 40 хвилин. За цей час баклажани пустять сік і піде вся гіркота.
- Цибулю дрібно нарізати та обсмажити на рослинній олії до золотистого кольору. Дрібно нарізати часник та додати до цибулі. Туди ж додати фарш, розмішати та смажити 10 хвилин. Посолити і поперчити на смак.
- Баклажани викласти на деко, застелене фольгою. Зверху розподілити фарш. Помідори нарізати кружечками. Прикрасити баклажани з фаршем помідорами й скропити олією.
- Влити трохи води. Відправляємо баклажани з фаршем і помідорами в духовку, розігріту до 180 градусів, на 30-40 хвилин. Через 30 хвилин дістати баклажани з духовки. Посипати тертим сиром і відправити в духовку ще на 10 хвилин.
Палички в клярі
Інгредієнти:
- 500 г баклажанів
- 150 г твердого сиру
- 1 яйце
- 100 г панірувальних сухарів
- 3-4 зубчики часнику
- Оливкова олія
- Сіль, чорний мелений перець, паприка і куркума на смак
Як приготувати:
- Баклажани нарізаємо соломкою товщиною приблизно 3 см і заливаємо підсоленою водою, щоб пішла гіркота. Просушивши скибочки баклажанів на паперовому рушнику, викладаємо їх в миску, скроплюємо оливковою олією і посипаємо спеціями (сіль, перець, паприка, куркума, пропущений через прес часник). Залишаємо на 5-10 хвилин.
- У цей час натираємо сир і змішуємо його з панірувальними сухарями. В окремій мисці збиваємо яйце.
- Кладемо на деко пекарський папір і розігріваємо духовку до 200°C. Кожну скибочку баклажанів обмочуємо спочатку в яйці, а потім у суміші з сиру і сухарів і викладаємо на деко. Готуємо палички в духовій шафі близько 20 хвилин. Їсти їх можна як гарячими, так і холодними – однаково смачно.
Баклажани, тушковані в сметані
Інгредієнти:
- Баклажан 1 шт.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Часник 2 зубчики
- Сметана 50-100 мл
- Олія 1-2 ст. ложки
- Сіль на смак
- Цибуля зелена (для подачі)
Як приготувати:
- Баклажани вимити, очистити і нарізати кубиками. Цибулю очистити і дрібно нарізати. Часник очистити і подрібнити. На пательні розігріти олію. Викласти цибулю і баклажани. Помішуючи, смажити на середньому вогні 5 хвилин.
- Додати часник, посолити. Тушкувати ще 5 хвилин. Влити сметану, перемішати, зменшити вогонь, накрити кришкою. Тушковані баклажани в сметані будуть готові через 5 хвилин. Зелену цибулю дрібно нарізати. Баклажани, тушковані в сметані, при подачі посипати зеленою цибулею.
Рулети
Інгредієнти:
- 500 г баклажанів
- 100 г вершкового сиру
- 2-3 зубчики часнику
- Оливкова олія
- Сіль, перець і зелень на смак
Як приготувати:
- Відрізаємо від баклажанів верхівки і нарізаємо пластинками завтовшки близько сантиметра. Позбувшись гіркуватості, обсмажуємо баклажани на оливковій олії. Надлишки жиру видаляємо за допомогою паперової серветки. Якщо віддаєте перевагу печеним овочам, скористайтеся духовкою.
- Часник пропускаємо через прес, зелень дрібно рубаємо. Все це змішуємо з вершковим сиром (при бажанні солимо, перчимо і додаємо інші спеції). Сирну масу намазуємо тонким шаром на баклажани. Кожну пластинку загортаємо рулетом і скріплюємо за допомогою зубочистки. Викладаємо рулети на листя салату і посипаємо подрібненими волоськими горіхами (за бажанням).
Салат зі смаженими баклажанами, кукурудзою і сиром
Інгредієнти:
- Баклажан 260 г
- Кукурудза консервована 60 г
- Сир твердий 30 г
- Майонез
- Часник 1 зубчик
- Кріп свіжий 5 г
- Цибуля зелена 10 г
- Олія
Як приготувати салат:
- Баклажани промийте, наріжте невеликими кубиками. На пательні розігрійте олію і викладіть подрібнені баклажани. Помішуючи, обсмажуйте баклажани на середньому вогні до невеликого рум’янцю, 5 хвилин.
- Перекладіть смажені баклажани на тарілку, застелену паперовими серветками, щоб видалити надлишки олії. Дайте баклажанам охолонути.
- Остигнули баклажани перекладіть в миску, додайте кукурудзу і сир, натертий на великій тертці. Кріп і зелену цибулю дрібно наріжте і додайте в салат. Часник видавіть через прес в миску з салатом. Додайте майонез. Перемішайте.
Башточки
Інгредієнти:
- 400 г баклажанів
- 400 г томатів
- 300 г моцарели
- 3 столові ложки оливкової олії
- Бальзамічний оцет
- Сіль, чорний мелений перець і базилік на смак
Як приготувати:
- Очищені від шкірки баклажани нарізаємо кружальцями завтовшки близько сантиметра. Солимо, перчимо і обсмажуємо з обох сторін на оливковій олії. Помідори також нарізаємо кругляччям. Моцарелу ріжемо скибочками. Товщина сиру і томатів повинна бути близько сантиметра.
- У формі для запікання, змащену маслом, “будуємо” башточки: баклажан, помідор і шматочок сиру. Кожну порцію прикрашаємо гілочками базиліка і скроплюємо бальзамічним оцтом. Відправляємо все це в духовку (200°C) на 15-20 хвилин.
Паста зі смаженими кабачками і баклажанами
Інгредієнти:
- Паста 150 г
- Кабачок 1 шт.
- Баклажан 1 шт.
- Помідори (дрібні) 4 шт.
- М’ята 2 гілочки
- Базилік 2 гілочки
- Петрушка 2 гілочки
- Олія
Для заправки:
- Оливкова олія 2 ст. ложки
- Сік лимонний 1 ст. ложка
- Сіль та перець чорний мелений на смак
Як приготувати:
- Для заправки з’єднати оливкову олію і лимонний сік. Додати на смак сіль і чорний мелений перець. Сіль додавати з урахуванням того, що інгредієнти салату вже будуть солоними.
- Кабачок і баклажан вимити, нарізати шматочками, товщиною 0,5 см. Баклажани присипати сіллю і залишити на 15 хвилин. Потім змити під проточною водою і осушити паперовим рушником.
- Кабачки обсмажити на пательні гриль (або на звичайній) по 3-4 хвилини з обох сторін, до золотистого кольору. Посолити в процесі обсмажування.
- Потім таким самим чином обсмажити баклажан. Обсмажувати кабачки і баклажани можна як на олії, так і без неї. Обсмажені кабачки і баклажани нарізати смужками.
- Пасту відварити за інструкцією. Воду повністю злити. Викласти пасту в миску. Додати обсмажені кабачки і баклажани та нарізані на четвертинки помідори.
- Додати дрібно нарізану зелень: петрушку, м’яту і базилік. Заправити заправкою і подавати.
Хе
Інгредієнти:
- 1,5 кг баклажанів
- 100 г паприки
- 1 гострий стручковий перець
- 7-8 зубчиків часнику
- 2 столові ложки рослинної олії
- Оцет
Як приготувати:
- Баклажани ріжемо кубиками і позбавляємося від гіркуватості звичайним способом. Після цього обсмажуємо їх на рослинній олії. Нарізаємо тонкими кільцями гострий стручковий перець і рубаємо (не надто дрібно) часник.
- Викладаємо в пластиковий контейнер шарами баклажани, часник і перець. Збризкуємо оцтом, трохи посипаємо паприкою і повторюємо шари, поки контейнер не наповниться. Кількість перцю, часнику, паприки та оцту варіюйте на свій смак. Якщо не любите гостре, додавайте ці інгредієнти по мінімуму.
- Наповнений контейнер накриваємо кришкою і прибираємо на добу в холодильник.