Як приготувати булгур?

Булгур – дуже популярна в східних країнах крупа, яку часто можна побачити в українських супермаркетах. Багатьох покупців приваблює його ціна – булгур коштує дешевше гречки та інших звичних круп. УНІАН розповість, як правильно варити цю екзотичну кашу, і що приготувати з булгура.

Як варити булгур

Каша буде набагато смачнішою, якщо булгур перед варінням смажити на сухій сковороді 4-5 хвилин. Тоді у страви з’явиться легкий горіховий присмак. Булгур не потрібно промивати.

Для варіння булгура води потрібно у два рази більше, ніж крупи. Залийте склянку булгура 2 склянками гарячої води. Додайте сіль і перемішайте. Варіть булгур на маленькому вогні під кришкою 15-20 хвилин. Перемішувати його під час варіння необов’язково.

Булгур з куркою і овочами

  • Булгур – 200 р.
  • Куряче філе – 200 г.
  • Вода – 450 мл.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Часник – 2 зубчики.
  • Томатна паста – 2 ст. л.
  • Приправа для плову – 2 ч. л.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Сіль, перець, зелень за смаком.

Цибулю нарізати кубиком, моркву натерти на тертці, куряче філе нарізати середніми шматочками. У сковороду з олією викласти моркву, цибулю і курку. Обсмажувати 7 хвилин на середньому вогні. Всипати до курки і овочів булгур. Додати томатну пасту, спеції, зелень за бажанням. Влити воду і довести до кипіння. Зменшити вогонь до мінімального і тушкувати все разом 20 хвилин. В кінці додати рубаний часник.

Страви з булгура / фото gastronom.ru

Салат з булгуром

  • Булгур – 150 р.
  • Помідор – 3 шт.
  • Петрушка за смаком.
  • Оливкова олія – 3 ст. л.
  • Лимонний сік – 1 ст. л.
  • М’ята – маленький пучок.

Булгур зварити до готовності і остудити. Порізати томати, петрушку і м’яту, змішати з булгуром. Посолити і поперчити салат, заправити лимонним соком і оливковою олією. Поставити в холодильник на 2 години.

Булгур — це цільне зерно, виготовлене з подрібненої пшениці. Він походить з близькосхідної кухні і є основним продуктом у багатьох стравах середземноморської, близькосхідної та індійської кухні. Булгур виготовляється шляхом відварювання, сушіння, а потім розколювання зерен пшениці. Він містить багато клітковини та білка, а також є гарним джерелом вітамінів та мінералів.

Булгур різних розмірів, дрібний та великий, з горіховим присмаком та жувальною текстурою. Його використовують у салатах, пловах, супах та начинках. Вважається альтернативою поживності рису або кускусу.

Поділимося секретами, як смачно зварити булгур , щоб не злипався, був «від зернятка до зернятка».

Інгредієнти

  • 1 склянка булгура;
  • 2 склянки води;
  • 2 ст. олії (також підійде вершкове масло);
  • дрібка солі.

Як варити булгур у каструлі

Для приготування каші краще вибрати каструлю із товстим дном. У каструлю наливають олію та розігрівають. Тоді викладають у місткість булгур. Крупу потрібно трохи обсмажити до приємного пряного аромату.

Булгур у каструлі

Після цього заливають водою (співвідношення 1:2) та додають сіль. Можна приправити улюбленими спеціями. Кашу варять на невеликому вогні приблизно 25-30 хвилин. Після того, як вся вода випарується, готову страву можна подавати до столу. Приготовлений у такий спосіб гарнір виходить розсипчастим.

Як варити булгур без обсмажування

Не завжди є час та бажання обсмажувати булгур. У приготуванні каші цей момент можна упустити, тоді страва буде без насиченого горіхового аромату. Крупу заливають водою у пропорції 1:2, солять і ставлять варитись на повільний вогонь. Страву краще готувати під кришкою та не перемішувати в процесі. За 20-30 хвилин звариться

Булгур без обсмажування

Лайфхак! Якщо варити кашу, заливши її гарячою водою, час приготування зменшиться вдвічі.

Як приготувати булгур у мультиварці

Булгур солять і заливають гарячою водою у стандартному співвідношенні: 2 склянки води на 1 склянку крупи. Для варіння обирають програму «Каша», «Гречка»  або «Рис» — залежить від моделі мультиварки. Якщо до страви планується додавання овочів чи м’яса, використовують режим «Плов». Коли крупу потрібно попередньо обсмажити, включають режим «Смаження».

булгур у тарілці

У мультиварці за часом булгур готується залежно від програми. В середньому, близько 30 хвилин.

Як зварити розсипчастий булгур на сковороді

Смачний булгур можна приготувати на сковороді.

Інгредієнти:

  1. Булгур — 150 грамів;
  2. Вершкове масло — 25 грамів;
  3. Гаряча вода;
  4. Сіль, спеції на смак.

булгур у сковороді

Приготування

Пательню з вершковим маслом розігрівають та викладають на неї булгур. Крупу обсмажують на середньому вогні кілька хвилин. На цьому етапі слід додати сіль та спеції. Прекрасно підійде часник, кмин, бодян. Якщо потрібен пікантний смак, можна додати барбарис або бутони гвоздики. Після додавання спецій слід ще кілька хвилин смажити кашу, щоб вона ввібрала аромат. Обсмажений булгур — заливають окропом, щоб повністю покрити крупу на сковороді. Гарнір готують, доки не випарується вся вода. Готову страву подають із м’ясом, овочами чи рибою.

Як варити булгур у мікрохвильовій печі

Крупу потрібно помістити в скляний або керамічний посуд і додати сіль до смаку. Розмір крупинок впливає на те, як готувати булгур, — скільки води залити на 1 склянку каші. У таблиці співвідношення:

Пропорції Результат
Дрібний булгур 1,5 води на 1 склянку крупи Розсипчаста каша
2,5 води на 1 склянку крупи В’язка каша
Великий булгур 2 води на 1 склянку крупи Розсипчаста каша
3 води на 1 склянку крупи В’язка каша

Залити водою і підсолити, тоді крупу поміщають у мікрохвильову піч. Важливо накрити посудину кришкою, щоб каша швидше насичувалась вологою. Для приготування булгуру будь-якого розміру достатньо 10 хвилин на повній потужності.

Як приготувати булгур у пароварці

Для приготування булгуру відмінно підходить пароварка. Беруть крупу приблизно 150 грамів, яку за бажанням можна попередньо обсмажити. Додають воду у пропорції 1:2. Крупу солять, додають інші спеції.

булгур з овочами

Те, скільки вариться булгур, залежить від потужності пароварки. У середньому досить 30 хвилин. Готову кашу подають із запеченими овочами чи свіжим салатом.

Булгур можна готувати різними способами: у каструлі, мультиварці, на сковороді, пароварці. Його обсмажують, якщо хочеться горіхового посмаку. Подають з м’ясом чи рибою, салатом чи овочами гриль. Все залежить від фантазії господині та особистісних уподобань.

Щоб вийшла розсипчаста страва, потрібно дотримуватися правильного співвідношення води та крупи, додавати трохи олії для обсмажування, тоді буде ароматніше і смачніше.

Що таке булгур і в чому його користь

Булгур – крупа, що виготовляється з пшениці. Зазвичай використовуються тверді сорти пшениці, для приготування її пропарюють, висушують та подрібнюють. Булгур широко використовується у східній кухні, у народів Середземномор’я та Індії.

Останнім часом крупа стає популярною і в Україні. Пояснити це просто: приготувати її легко, коштує недорого, водночас досить поживна й корисна.

Булгур досить калорійний, 1 чашка містить 479 калорій. Тому страви з нього достатньо ситні. 83% крупи складають вуглеводи, 3% – жири. Білків у булгурі — 13%. Також крупа багата на вітаміни та корисні мікроелементи. До її складу входять калій, магній, кальцій, цинк, вітаміни А, B і D, інші корисні мікроелементи.

Як смачно приготувати булгур

Страв з булгуру можна приготувати безліч. Це можуть бути й гарніри, й салати, й м’ясні страви. Саме з булгуру готується відомий салат табуле та котлети кеббе. Можна їсти булгур з овочами, додавати в супи та навіть до випічки. Проте булгур досить вибагливий, і потрібно знати кілька секретів, щоб його смачно приготувати.

За порадами українського кулінарного блогера Євгена Клопотенка розповідаємо, як можна приготувати булгур.

Усе про булгур: користь, секрети приготування і смачні рецепти
Фото: YouTube-канал “Готуємо з Лесею Піжик”

Булгур з овочами

Булгур з овочами – дуже корисна страва. Готувати її можна і в піст, оскільки всі інгредієнти рослинного походження. Вона підійде і любителям здорового харчування.

Інгредієнти:

  • вода – 400 мл;
  • гриби печериці – 300 г;
  • булгур – 200 г;
  • морква –  2 шт.;
  • цибуля – 2 шт.;
  • болгарський перець – 1 шт.;
  • свіжий часник – 3 зубчики;
  • мелена паприка – 1 ч. л.;
  • куркума – 1 ч. л.;
  • сушений базилік – 1 ч. л.;
  • мелений коріандр – 0,5 ч. л.;
  • чорний мелений перець – 1/3 ч. л.;
  • сіль, до смаку.

Для приготування страви необхідна велика містка пательня.

Приготування

  1. Для початку слід підготувати овочі.
  2. На пательню налити олію.
  3. Почистити й порізати півкільцями цибулю, висипати на пательню.
  4. Нарізати слайсами часник та моркву і також додати на пательню.
  5. Обсмажити овочі на маленькому вогні протягом 10 хвилин.
  6. Тим часом порізати шампіньйони на чотири частини. Додати на пательню й обсмажити все разом ще 10 хвилин.
  7. Болгарський перець додавати на пательню останнім. Порізати невеликими смужечками й просмажити все разом ще 5 хвилин.
  8. Далі слід промити булгур.
  9. Висипати промитий булгур у каструлю з товстим дном й поставити на маленький вогонь. Таким чином випарюємо зайву вологу протягом 3-5 хвилин.
  10. Далі додати до булгуру олію і на маленькому вогні, постійно помішуючи, готувати близько 15-20 хвилин.
  11. Згодом додати в булгур воду – 400 мл. Перемішати й всипати усі спеції.
  12. Готувати під закритою кришкою ще 10-15 хвилин.
  13. Потім всипати приготовані овочі до булгуру. Перемішати й накрити кришкою.

Готова страва має настоятися ще близько 10-15 хвилин.

Усе про булгур: користь, секрети приготування і смачні рецепти
Салат табуле (Фото: Pixabay)

Салат табуле з булгуром

Рецепт салату табуле – класика східної кухні. Основу складають булгур, зелень та помідори.

Інгредієнти:

  • 0,3 склянки оливкової олії першого віджиму;
  • 3 ст. л. лимонного соку;
  • 0,25 ч. л. солі;
  • 0,25 ч. л. чорного перцю;
  • 0,25 склянки булгуру;
  • 3 пучки свіжої кучерявої петрушки, дрібно нарізаної;
  • 2 твердих помідори, дрібно нарізати;
  • 2 зеленої цибулі, дрібно нарізати;
  • 0,25 склянки дрібно нарізаної свіжої м’яти.

Приготування

  1. Для приготування заправки змішати олію, лимонний сік, сіль і перець у великій мисці. Збити виделкою до утворення однорідної суміші.
  2. Додати до заправки булгур, перемішати й залишити настоюватися до 30 хвилин. Булгур має розбухнути й втягнути рідину.
  3. Тим часом подрібнити петрушку, помідори, зелену цибулю та м’яту.
  4. Додати до великої миски з булгуром, але не перемішувати одразу.
  5. Коли булгур вже стане досить пухким, слід перемішати усі інгредієнти.
  6. Споживати можна салат кімнатної температури, а можна охолодити в холодильнику.

Такий салат чудово пасує до столу як закуска.

Усе про булгур: користь, секрети приготування і смачні рецепти
Плов з булгуру (Фото: Рexels)

Плов з булгуру з м’ясом

Плов з м’ясом з булгуру, приготований за перевіреним рецептом Євгена Клопотенка, пасуватиме і для щоденного меню, і для святкового.

Інгредієнти

  • 500 г свинячої м’якоті;
  • 250 г булгуру;
  • 1 ст. л. соняшникової олії;
  • 1 цибуля;
  • 1 морква;
  • 1 ст. л. томатної пасти;
  • 500 мл води;
  • 1 ч. л. зіри або кмину;
  • чорний мелений перець, до смаку;
  • 0,5 ч. л. солі.

Приготування

  1. Почистити й порізати кубиком моркву та цибулю.
  2. Велику каструлю поставити на вогонь, додати олію.
  3. Додати овочі й смажити на олії до золотавості цибулі.
  4. Нарізати кубиками свинину й додати в каструлю до овочів.
  5. Додати булгур, все ретельно перемішати.
  6. Додати сіль та перець до смаку.
  7. Влити до каструлі воду й додати томатну пасту. Все добре перемішати.
  8. Додати зіру або кмин.
  9. Готувати до повного поглинання рідини.

Такий плов урізноманітнить щоденне харчування. До того ж його можна споживати на обід і вечерю, а також як другу страву і як м’ясну.

Секрети приготування булгуру

Для приготування смачних страв з булгуру треба знати кілька особливостей.

Чи потрібно промивати булгур

За рекомендаціями Євгена Клопотенка, якщо купити булгур в герметичному упакуванні, то мити вже не потрібно.

Скільки варити булгур, які пропорції крупи та води

Булгур потрібно варити 15-20 хвилин. Обов’язково дотримуватися співвідношення: води має бути удвічі більше, ніж крупи.

Можна проварити булгур 10 хвилин, а тоді виключити вогонь і лишити під закритою кришкою на 20 хвилин. Так крупа теж приготується.

Усе про булгур: користь, секрети приготування і смачні рецепти
Приготування булгуру (Фото: klopotenko.com)
Для яскравості кольору і смаку, перед приготуванням, булгур слід обсмажити в олії протягом 2-3 хвилин.

З чим їсти булгур

Булгур можна використовувати для приготування будь-яких супів. Можна їсти булгур з м’ясом або овочами, нафарширувати перець чи загорнути у голубці.