Кролятина має специфічний запах, тому її слід попередньо вимочити. Для кролика вагою до 1,5 кілограма вистачить пів години. Більшу тушку доведеться вимочувати довше – мінімум 12 годин.

Варто знати Українська кухня підкорює світ: ТОП страв, які стали нашими гастрономічними візитівками

Для вимочування кролика використовують:

  • воду (при цьому кілька разів її змінюючи);
  • яблучний оцет (2 столові ложки на 1 літр води, час – до 1 години);
  • молоко (вистачить 30 хвилин);
  • виноградний сік (час замочування – до 2 днів, тримати кролика потрібно в холодильнику).

Кролик, запечений з яблуками

Приготування:

  1. Заздалегідь вимоченого кролика розрізаємо на шматочки та витираємо насухо.
  2. У миску з м’ясом додаємо мед і вичавлюємо лимон.
  3. Зверху посипаємо спеціями (можна вже готовою сумішшю “Для кролика”), додаємо соєвий соус.
  4. Нарізаємо яблука скибками.
  5. Перемішуємо яблука з м’ясом та ставимо в холодне місце на 60 хвилин, щоб воно добре промаринувалося.
  6. Запікаємо м’ясо у заздалегідь розігрітій духовці (при 180 градусів за Цельсієм) 35 – 45 хвилин.

Кролик у мультиварці: швидко й смачно

Якщо ви не любите стояти біля плити, приготуйте кролятину в мультиварці. Ми обрали з безлічі рецептів один, який максимально дозволяє зберегти смакові якості кролика. Він не доставить вам багато клопоту.

Приготування:

  1. Розрізаємо на порційні шматочки кролика, перчимо та солимо його.
  2. Закладаємо в мультиварку.
  3. Додаємо до м’яса воду, кріп, лавровий лист і нарізану на кубики цибулю.
  4. Мультиварку закриваємо кришкою та ставимо режим “м’ясо” або “тушкування” на півтори години.

Кролик, смажений на сковороді

Приготування:

  1. Тушку вимоченого кролика обсушуємо за допомогою паперових рушників.
  2. Нарізаємо на шматки.
  3. Прогріваємо сковороду, додаємо олію та вершкове масло.
  4. Викладаємо кролятину. Смажити потрібно на невеликому вогні, при цьому кожні 10 хвилин слід його перевертати. Солити м’ясо треба, коли з нього інтенсивно виділяється сік.
  5. Через 40 – 45 хвилин кролятина готова.

Подавати можна як самостійну страву, так і з овочами, картоплею, салатами та іншими гарнірами.

Кролик у сметані

Приготування:

  1. Спершу готуємо маринад. Для цього в холодну воду вичавлюємо сік лимона, додаємо лаврові листочки, сіль, гілку розмарину.
  2. Тушку розрізаємо на шматочки та заливаємо маринадом (він повинен повністю покривати м’ясо). Залишаємо на 1 – 2 години.
  3. Після маринування кожен шматок просушуємо паперовим рушником.
  4. На сковороду вливаємо олію. Коли вона прогріється, смажимо дрібно порізаний часник (не більше 1 хвилини), після чого його видаляємо з пательні.
  5. Викладаємо кролятину та обсмажуємо її до золотистої скоринки на великому вогні (приблизно по 3 хвилини з кожного боку). Потім перекладаємо м’ясо в каструлю.
  6. На олії, що залишилася, обсмажуємо цибулю, нарізану півкільцями або подрібнену (як вам більше до вподоби). Коли цибуля стала золотавою, заливаємо її вином, яке випаровуємо протягом 4 – 5 хвилин.
  7. Після цього вміст сковороди переливаємо в каструлю з м’ясом, накриваємо кришкою та тушкуємо протягом пів години на маленькому вогні.
  8. У сметану додаємо 2 столові ложки рідини з каструлі, перемішуємо.
  9. Заливаємо соусом м’ясо в каструлі та продовжуємо тушкувати ще протягом 30 хвилин. За кілька хвилин до готовності додаємо решту спецій.

Приготування:

  1. Розрізати кролика на 2 половинки вздовж хребта.
  2. Натираємо м’ясо спеціями, перцем, сіллю та майонезом.
  3. Зверху кладемо скибками мандарин і нарізане яблуко.
  4. Акуратно все переносимо в рукав, зав’язуємо обидва кінці. Ставимо в заздалегідь розігріту духову шафу до 200 градусів на 45 хвилин.

Страви з кролика є дуже смачними й одними із найлегших серед м’ясних.

Кроляче м’ясо – ніжне і дієтичне, чудово підходить для запікання і тушкування, прекрасно поєднується з овочами, різними спеціями та соусами.

Кролик у сметанно-часниковому соусі

  • Кролик – 1 шт.
  • Сметана – 200 г
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Борошно – 4 ст.л.
  • Масло вершкове – 100 г
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Суміш перців – 1 ч.л.
  • Часник – 2-3 зубчики
  • Сіль – за смаком

Обробити кролячу тушку на невеликі шматки. Помити та осушити її. Посолити, поперчити й перемішати.

Цибулю дрібно нарізати. Часник розчавити в часничниці.

Кожен шматок кролика обваляти в борошні.

Розігріти сковороду й додати рослинну олію, викласти м’ясо. Обсмажувати м’ясо з усіх боків, до золотистої скоринки 5-7 хвилин. Смажене м’ясо скласти в казанок.

У сковороду викласти цибулю, обсмажити, помішуючи, до золотистого кольору 2-3 хвилини.

Вилити у сковороду приблизно 2 склянки холодної кип’яченої води, перемішати. Залити м’ясо. Тушкувати на повільному вогні до готовності 30-40 хвилин.

Покласти лавровий лист, сметану, налити ще трохи води, щоб соус повністю покривав м’ясо. Тушкувати 10 хвилин, на маленькому вогні. Потім додати часник, перемішати й залишити кролика в сметанному соусі настоятися 10-15 хвилин.

Подати кролика з гарніром з картопляного пюре, гречаної каші, макаронів й обов’язково полити сметанним соусом.

Запечений у рукаві кролик

  • Кролик – 1 кг
  • Часник – 2 зубчики
  • Кмин – 0,5 ч. л.
  • Сіль – за смаком
  • Томатний сік – 200 мл
  • Цибулина – 1 шт.

Приготування маринаду. Цибулю нарізати кубиками, часник вичавити через прес або подрібнити на тертці. Змішати у рукаві томатний сік, цибулю, додати сіль і кмин, усе ретельно перемішати.

Як приготувати кролика / фото ua.depositphotos.com

М’ясо кролика ретельно помити й витерти паперовим рушником, після чого покласти в рукав до маринаду і перемішати. Відправити м’ясо у холодильник мінімум на півгодини.

Дістати рукав з холодильника, відправити в розігріту до 250°С духовку на 30-45 хвилин (залежно від розмірів тушки). Готового кролика викласти на тарілку й подавати гарячим.

Печеня з кролика

  • Кролик – 0,5 кг
  • Картопля – 0,5-0,6 кг
  • Морква – 2 шт.
  • Цибуля – 2-3 шт.
  • Сметана – 0,5 ст.
  • Томатна паста – 2 ст. л.
  • Масло – 50 г
  • Сіль – 1,5-2 ч. л.
  • Перець – 0,25 ч. л.
  • Лавровий лист – 1-2 шт.

Оброблену тушку кролика розрізати на шматки. Покласти в глибокий посуд і залити холодною водою, залишити на 20-30 хвилин. Воду слід періодично міняти, поки м’ясо не стане білим.

Цибулю нарізати кільцями. Моркву нарізати кружечками або скибочками. Картоплю почистити й нарізати великими шматками.

Вимочені шматки кролика натерти сіллю (0,5 чайної ложки) та перцем.

На сковороді розтопити вершкове масло. Викласти шматки кролика на сковороду. Обсмажувати кролика на сильному вогні, час від часу перевертаючи, до утворення рум’яної скоринки (приблизно 10 хвилин).

Перекласти кролика в каструлю з товстим дном або казан. Додати картоплю, моркву та цибулю. Перемішати. Потім додати томатну пасту, сметану, лавровий лист і знову перемішати.

Влити воду (приблизно 1 л). Довести до кипіння, зменшити вогонь до слабкого. Додати 1 чайну ложку солі й тушкувати під кришкою до готовності, приблизно 40-50 хвилин.

Під час подачі полити печеню з кролика підливою.