Як приготувати рульку?

Рулька – це частина свинячої тушки, точніше, частина ноги. З неї можна приготувати безліч страв. Особливо всім буде до смаку соковита свиняча рулька, запечена в духовці. Така страва стане чудовою прикрасою будь-якого святкового столу.

Класична берлінська рулька “Айсбайн”

  • Рулька (свиняча) – 1 шт.
  • Пиво темне – 2 л
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Часник – 8 зубчиків
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Спеції (лавровий лист, кмин, орегано, базилік, перець горошок, гвоздика.)
  • Олія – 2 ст. л.

Рульку помити, підчистити й витерти насухо. Зробити в ній невеликі надрізи, щоб краще просочилася.

На дно каструлі викласти усі вказані спеції та 2 злегка розчавлених ножем зубчики часнику. Рульку гарненько натерти сіллю й покласти на спеції. Залити темним пивом воно має бути кімнатної температури) і варити 1,5-2 години, періодично знімаючи пінку, що утворюватиметься.

Після того, як рулька “уварилася” і злегка стало видно кісточку на ніжці, вилучити її з каструльки і добре змастити вичавленим часником, змішаним з олією. Покласти на деко й відправити у духовку. Розігрівати її заздалегідь не потрібно, все повинно готуватися поступово, тоді рулька добре просочиться часничком.

Смажити її в духовці протягом 30 хвилин, періодично поливаючи пивом зі спеціями, в якому варилася рулька. Потім слід збільшити вогонь (поливати більше не треба) і засмажити, щоб скоринка стала рум’яною й злегка підсмаженою.

Свиняча рулька, запечена в духовці

  • Рулька свиняча – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Часник – 3 зубчики
  • Перець горошком – 10 шт.
  • Лавровий лист – 4 шт.
  • Перець мелений – 1 ч. л.
  • Паприка мелена -1 ч. л.
  • Часник мелений – 1 ч. л.
  • Олія – 2 ст. л.
  • Сіль – 1-2 ст. л.

У великій каструлі залити м’ясо водою, покласти туди порізану великими шматками моркву та цибулю. Додати лавровий лист, перець горошком, часник і сіль (приблизно 1 ст. л. на літр води). Відправити каструлю на вогонь, варити 1,5 години.

Дістати готову рульку.

Як приготувати свинячу рульку / фото ua.depositphotos.com

Приготування маринаду. Взяти склянку бульйону, додати мелений перець, паприку, часник та олію.

Залити рульку цим маринадом. Залишити маринуватися на 15 хвилин.

Перекласти свинячу рульку в форму для запікання і налити туди ж маринаду. Відправити запікатися в духовку приблизно на 1,5 години при 180°С. У процесі приготування постійно поливати м’ясо маринадом і перевертати.

Запечена рулька в гірчично-медовому соусі

  • Рулька – 1300 г
  • Гірчиця – 3 ст. л.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Часник – 10 зубчиків
  • Соєвий соус – 1 ст. л.
  • Мед – 1 ст. л.
  • Лавровий лист – 3 шт.
  • Перець запашний – 5 шт.
  • Сіль

Рульку вимити, поскребти ножем шкіру, обполоснути та покласти у каструлю. Залити холодною водою на 5 см вище від рівня рульки. Покласти на вогонь, довести до кипіння, зняти піну й варити на повільному вогні 1,5 год.

Як мине вказаний час, додати в бульйон моркву, ріпчасту цибулю в лушпинні, попередньо вимивши її, а також потім спеції: лавровий лист, запашний перець та сіль. Продовжити варити на повільному вогні впродовж години.

Деко застелити фольгою, тонким шаром змастити олією, викласти з каструлі рульку на фольгу. Зубчиками часнику нашпигувати рульку, зробивши в ній ножем проколи і заштовхуючи по його лезу часник у м’ясо.

Для соусу змішати в мисці готову гірчицю, соєвий соус та мед, добре розмішати. Ретельно змастити рульку з усіх боків.

Загорнути свинячу рульку в фольгу й запікати в духовці при 200°С упродовж години. За 15 хвилин до готовності фольгу розгорнути і продовжити запікати до рум’яності або під грилем.

Завдяки пиву м’ясо матиме солодовий та трохи карамельний смак та красиву золотаву скоринку

Свиняча рулька в пиві – одне з найпопулярніших страв німецької та чеської кухні. Адже у цих країнах пиво в особливій пошані. Його не просто п’ють із різними закусками, але ще й готують багато страв із додаванням напою. Найкращий час для приготування страви — зимові свята, але не варто відкладати і можна випробувати рецепт заздалегідь.

Отож нам потрібно:

свиняча рулька – 2 штуки

пиво темне – 2 літри

часник – 8-9 зубчиків

ріпчаста цибуля – 2 штуки

морква – 2-3 штуки

по одній чайній ложці орегано, чебрецю та базиліку

гвоздика – 5-7 штук

сіль – 1-2 чайних ложок (за смаком)

олія – 3-4 ст. ложки

Спосіб приготування:

Свинячу рульку добре помийте. Обсушіть рушником.

У велику каструлю складаємо рульки, половину нарізаного часнику, спеції, очищені моркву і цибулю. Потім заливаємо все пивом.

Доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь, закриваємо каструлю кришкою і варимо рульки в пиві 2 години. За пів години до кінця варіння додаємо сіль. Знімаємо з вогню і даємо рулькам трохи охолонути.

Натираємо сумішшю тертого часнику і олії, викладаємо на деко і відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку.

Запікаємо свинячі рульки 30 хвилин при температурі 180 градусів, а потім 10 хвилин при 200-220 градусах. Щодесять хвилин рульки потрібно поливати маринадом (в якому вони варилися).

Дістаньте з духовки і подавайте з гарніром. Смачного!