Рулька – це частина свинячої тушки, точніше, частина ноги. З неї можна приготувати безліч страв. Особливо всім буде до смаку соковита свиняча рулька, запечена в духовці. Така страва стане чудовою прикрасою будь-якого святкового столу.
Класична берлінська рулька “Айсбайн”
- Рулька (свиняча) – 1 шт.
- Пиво темне – 2 л
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Часник – 8 зубчиків
- Сіль – 2 ст. л.
- Спеції (лавровий лист, кмин, орегано, базилік, перець горошок, гвоздика.)
- Олія – 2 ст. л.
Рульку помити, підчистити й витерти насухо. Зробити в ній невеликі надрізи, щоб краще просочилася.
На дно каструлі викласти усі вказані спеції та 2 злегка розчавлених ножем зубчики часнику. Рульку гарненько натерти сіллю й покласти на спеції. Залити темним пивом воно має бути кімнатної температури) і варити 1,5-2 години, періодично знімаючи пінку, що утворюватиметься.
Після того, як рулька “уварилася” і злегка стало видно кісточку на ніжці, вилучити її з каструльки і добре змастити вичавленим часником, змішаним з олією. Покласти на деко й відправити у духовку. Розігрівати її заздалегідь не потрібно, все повинно готуватися поступово, тоді рулька добре просочиться часничком.
Смажити її в духовці протягом 30 хвилин, періодично поливаючи пивом зі спеціями, в якому варилася рулька. Потім слід збільшити вогонь (поливати більше не треба) і засмажити, щоб скоринка стала рум’яною й злегка підсмаженою.
Свиняча рулька, запечена в духовці
- Рулька свиняча – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Часник – 3 зубчики
- Перець горошком – 10 шт.
- Лавровий лист – 4 шт.
- Перець мелений – 1 ч. л.
- Паприка мелена -1 ч. л.
- Часник мелений – 1 ч. л.
- Олія – 2 ст. л.
- Сіль – 1-2 ст. л.
У великій каструлі залити м’ясо водою, покласти туди порізану великими шматками моркву та цибулю. Додати лавровий лист, перець горошком, часник і сіль (приблизно 1 ст. л. на літр води). Відправити каструлю на вогонь, варити 1,5 години.
Дістати готову рульку.

Приготування маринаду. Взяти склянку бульйону, додати мелений перець, паприку, часник та олію.
Залити рульку цим маринадом. Залишити маринуватися на 15 хвилин.
Перекласти свинячу рульку в форму для запікання і налити туди ж маринаду. Відправити запікатися в духовку приблизно на 1,5 години при 180°С. У процесі приготування постійно поливати м’ясо маринадом і перевертати.
Запечена рулька в гірчично-медовому соусі
- Рулька – 1300 г
- Гірчиця – 3 ст. л.
- Морква – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Часник – 10 зубчиків
- Соєвий соус – 1 ст. л.
- Мед – 1 ст. л.
- Лавровий лист – 3 шт.
- Перець запашний – 5 шт.
- Сіль
Рульку вимити, поскребти ножем шкіру, обполоснути та покласти у каструлю. Залити холодною водою на 5 см вище від рівня рульки. Покласти на вогонь, довести до кипіння, зняти піну й варити на повільному вогні 1,5 год.
Як мине вказаний час, додати в бульйон моркву, ріпчасту цибулю в лушпинні, попередньо вимивши її, а також потім спеції: лавровий лист, запашний перець та сіль. Продовжити варити на повільному вогні впродовж години.
Деко застелити фольгою, тонким шаром змастити олією, викласти з каструлі рульку на фольгу. Зубчиками часнику нашпигувати рульку, зробивши в ній ножем проколи і заштовхуючи по його лезу часник у м’ясо.
Для соусу змішати в мисці готову гірчицю, соєвий соус та мед, добре розмішати. Ретельно змастити рульку з усіх боків.
Загорнути свинячу рульку в фольгу й запікати в духовці при 200°С упродовж години. За 15 хвилин до готовності фольгу розгорнути і продовжити запікати до рум’яності або під грилем.
Завдяки пиву м’ясо матиме солодовий та трохи карамельний смак та красиву золотаву скоринку
Свиняча рулька в пиві – одне з найпопулярніших страв німецької та чеської кухні. Адже у цих країнах пиво в особливій пошані. Його не просто п’ють із різними закусками, але ще й готують багато страв із додаванням напою. Найкращий час для приготування страви — зимові свята, але не варто відкладати і можна випробувати рецепт заздалегідь.

Отож нам потрібно:
свиняча рулька – 2 штуки
пиво темне – 2 літри
часник – 8-9 зубчиків
ріпчаста цибуля – 2 штуки
морква – 2-3 штуки
по одній чайній ложці орегано, чебрецю та базиліку
гвоздика – 5-7 штук
сіль – 1-2 чайних ложок (за смаком)
олія – 3-4 ст. ложки
Спосіб приготування:
Свинячу рульку добре помийте. Обсушіть рушником.
У велику каструлю складаємо рульки, половину нарізаного часнику, спеції, очищені моркву і цибулю. Потім заливаємо все пивом.
Доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь, закриваємо каструлю кришкою і варимо рульки в пиві 2 години. За пів години до кінця варіння додаємо сіль. Знімаємо з вогню і даємо рулькам трохи охолонути.
Натираємо сумішшю тертого часнику і олії, викладаємо на деко і відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку.
Запікаємо свинячі рульки 30 хвилин при температурі 180 градусів, а потім 10 хвилин при 200-220 градусах. Щодесять хвилин рульки потрібно поливати маринадом (в якому вони варилися).
Дістаньте з духовки і подавайте з гарніром. Смачного!