Сирники – страва по-особливому тепла й домашня, що викликає найприємніші асоціації.
Найчастіше ці кругленькі шайбочки присмачують родзинками, проте підійдуть й інші сухофрукти або ж свіжі фрукти. Подають ніжні сирники з медом, згущеним молоком, варенням чи посипають цукровою пудрою.
Сирники
- Сир жирний – 500 г
- Яйце – 1 шт.
- Цукор – 4 ст. л.
- Борошно – 5-6 ст. л. (3-4 ст. л. – у тісто, решта – для панірування)
- Олія для смаження
Сир для сирників найкраще брати жирний і не надто вологий. Потім його слід ретельно розім’яти виделкою. Додати яйце та цукор, усе перемішати.
За бажанням можна додати, наприклад, родзинки або курагу.
Далі вологими руками брати сирну масу й формувати із неї кульки. Приплюснути кожну, обваляти у борошні з двох боків. Викласти на дошку або тарілочку.
На добре розігріту сковороду, змащену олією, викласти сирники і смажити до золотистої скоринки з обох боків. Вогонь при цьому повинен бути середній.
Сирники з манкою
- Сир (не мокрий) – 500 г
- Яйце куряче – 2 шт.
- Крупа манна – 2 ст. л.
- Цукор – 3 ст. л.
- Крохмаль картопляний – 2 ч. л.
- Борошно пшеничне для обвалювання
- Олія для смаження
- Ванілін або ванільний цукор
Насамперед слід сир розтерти на кашку.
В окремій тарілці збити яйця та всипати манку. Дати набрякнути 2-3 хвилини.
Вилити яєчну суміш у сир і добре вимішати ложкою. Додати крохмаль, цукор та ванілін.
З отриманої маси сформувати сирники. Обваляти кожен у борошні.
Викласти їх на добре розігріту сковороду й смажити на невеликому вогні до золотистої скоринки з обох боків.
Сирники під ніжним соусом
- Сир (5% жирності) – 500 г
- Жовтки яєчні – 3 шт.
- Цукор – 50 г
- Борошно пшеничне – 50 г
- Сіль за смаком
- Ванілін – за смаком
Для заливки
- Масло вершкове – 50 г
- Сметана (20% жирності) – 100 г
- Мед (або цукор) – 50 г
З’єднати сир, сіль, цукру, ванілін та жовтки, перетерти на однорідну масу.
Потім додати борошно (його може знадобитися більше або менше – все залежить від сиру) і добре перемішати. Борошно можна замінити на манку: взяти 2 ст. л. і відставити приблизно на 30 хвилин, щоб набухла.

Сирна маса повинна добре тримати форму. Сформувати сирники, обваляти в борошні. Обсмажити їх на олії до золотистої скоринки з обох боків.
Перекласти сирники в глибоку форму.
Приготування заливки. З’єднати сметану, мед і вершкове масло, відправити на вогонь. Проварити до однорідності, кип’ятити не потрібно. Якщо замість меду брати цукор, то до розчинення кристалів останнього.
Полити сирники ще теплою заливкою.
Сирники з бананом
Сир – 400 г
Яйця – 1 шт.
Цукор – 3 ст. л.
Банани – 1 шт.
Манна крупа – 4 ст. л.
Сода харчова – 1 г
Олія – 50 г
Борошно – 50 г
Якщо сир дуже крупнозернистий, його слід подрібнити за допомогою блендера. З’єднати сир з яйцем і цукром.
Найсмачніші млинці на молоці: як приготувати апетитні смаколикиБанан розім’яти виделкою й додати в сирне тісто.
Потім додати соду і манку. Замісити однорідне сирне тісто.
Мокрою ложкою брати трохи сирного тіста й викладати у підготовлене в окремій тарілці борошно. Руками обваляти в борошні і сформувати невеликий коржик.
На гарячу сковороду налити трохи олії та викласти сирники. Обсмажувати їх на середньому вогні до золотистого кольору. Перевернути й обсмажити також з іншого боку.
Готові сирники викласти на паперові серветки, щоб видалити з них надлишки олії. Подавати сирники з джемом, сметаною або згущеним молоком.
Сирники – класичний сирний десерт. Пишні й ароматні сирники люблять як діти, так і дорослі. Це ідеальний сніданок, оскільки не тільки поживний, а й корисний. Існує безліч рецептів сирників, на будь-який смак. Їх можна готувати на сковорідці, в духовці або на парі. А сам процес приготування простий, не забирає багато часу і не потребує особливих кулінарних навичок.
Секрети приготування:
Щоб сирники вийшли смачні, дотримуйтеся цих рекомендацій:
- попередньо помийте яйця під проточною водоюм і ретельно витріть їх, щоб видалити всі шкідливі бактерії;
- не переборщуйте з борошном, інакше тісто вийде тугим і жорстким, що негативно позначиться на готових сирниках;
- борошно обов’язково просівайте, щоб воно наситилося киснем (тоді сирники будуть повітряні);
- якщо сир занадто сухий, то розбавте його кефіром або сметаною;
- при смаженні на пательні, почекайте, поки розігріється олія, і тільки тоді кладіть заготовки.
Інгредієнти для домашніх сирників
- Сир – 250-300 г;
- Куряче яйце – 1 шт.;
- Борошно пшеничне вищого ґатунку – 2-3 ст. ложки;
- Цукровий пісок – 1 ч. ложка (можна трохи більше);
- Харчова сіль – щіпка;
- Рафінована рослинна олія – 2 ст. ложки (для смаження).
Готуємо сирники
Як правильно готувати сирники – рецепт покроково:
- Сир бажано брати жирний, тоді сирники виходять смачнішими. Спочатку розм’якшіть його виделкою, щоб не було грудочок. Підсипте цукор, сіль і трохи ваніліну, ретельно перемішайте. Додайте підготовлене борошно, яйце і знову розмішайте. Тісто має вийти ніжним.
- Присипте стіл борошном. З тіста сформуйте ковбаску та розріжте її на рівні за розміром шматочки (приблизна товщина 2 см). Кожну порцію з двох боків обваляйте в борошні, трохи приплюсніть долонею, щоб вийшов кругляшок.
- На сковорідку налийте олію, підігрійте її та викладайте сирники. Обсмажте їх з кожного боку до рум’яного стану. Потім зменшіть температуру нагрівання до мінімуму, накрийте сковорідку кришкою і протягом кількох хвилин доведіть сирник до готовності.
Подавати сирники краще теплими зі сметаною, сиропом, варенням чи іншими улюбленими соусами. Приємного апетиту!
Ідеї:
- У класичні сирники з сиру часто підмішують родзинки, перемелені горішки, сухофрукти. Можна зробити їх із бананом, що додасть приємного аромату та смаку. Любителям поекспериментувати, радимо спробувати заховати в тісто шматочок шоколадки – виходить незвично.
- Не обов’язково використовувати пшеничне борошно. Можна повністю або частково, замінити його кокосовим або вівсяним. В разі повної заміни, радимо дати масі постояти бодай 30 хв. перед тим, як формувати і смажити сирники.
- Якщо ваші сформованы сирники не тримають форму – покладіть їх на 10 хв в морозильну камеру.
- Хто не дуже любить солодке, можуть замість цукрового піску додати часник, натертий сир (твердих сортів) і рубану свіжу зелень.
- Якщо замінити частину кисломолочного сиру крем-сиром, страва вийде дуже ніжною за консистенцією.
Сирники — примхливі: тут пригорають, там розвалюються. Невдачі через дрібниці, яким ми не надаємо значення. Сир має бути жирним і сухим для отримання кремової текстури, яйця — свіжі; та обов’язково кімнатної температури. Тоді інгредієнти добре зв’язуються один з одним, нічого не пристає до поверхні, на якій готується смаколик.
Розкриваємо нюанси, як готувати сирники, і допоможемо уникнути помилок, що часто допускаються.
Як приготувати сирники на сковороді?
До вашої уваги — класичний варіант сирників. Виходить 10-12 штук.
Інгредієнти
- Сухий сир 5-9% — 500 г;
- яйця (жовтки) — 2 шт.;
- цукор — 1 столова ложка;
- сіль — щіпка;
- ванілін — щіпка;
- борошно — 60 г;
- олія для смаження;
- родзинки за бажанням.
Приготування
У великій мисці змішують сир, родзинки, жовтки, цукор, ванілін, сіль та борошно. Продукти перемішують до однорідності силіконовою лопаткою. Потім вимішують масу руками доти, доки перестане липнути до рук. Після цього перекладають на присипану борошном поверхню. Тісто розкочують у «ковбаску», ділять на частини та формують круглі сирники.
Секрет! Для формування можна використовувати круглу склянку: її ставлять на шматочок тіста та активно водять по колу. Виходить ідеальна форма сирника.
Розігрівають сковороду, попередньо змастивши її олією: смажити сирники варто на малому вогні до рум’яної скоринки (5-10 хвилин).
Готовий десерт можна подати з медом, ягодами та сметаною.
Як приготувати сирники у духовці
Не варто смажити сирники для тих, хто дотримується дієти. Їх краще спекти.
Інгредієнти
З розрахунку на 6-8 штук.
- Сир — 350 г;
- яйце — 1 шт.;
- борошно — 100 г;
- цукор — 2 столові ложки;
- розпушувач — половина столової ложки;
- дрібка солі.
Приготування
Розігрівають духовку до 180 градусів. А тим часом у великій мисці змішують сир і яйце, додають цукор, борошно, розпушувач та дрібку солі. Потім вимішують отриману масу руками, викладають на присипану мукою поверхню. Розкочують пласт товщиною 1 см, формою або склянкою вирізують кола. Деко застилають пергаментом і викладають сирники, ставлять у розігріту духовку. Запікають 10-15 хвилин.
Як правильно смажити заморожені сирники
Розігрівають сковороду, змащену рослинним чи будь-яким іншим маслом. Викладають сирники. Далі весь секрет у самому процесі смаження: спочатку готують на середньому вогні без кришки, перевертаючи, коли сторона підрум’яниться.
Потім накривають сковороду кришкою, зменшують вогонь до мінімуму та чекають ще 5 хвилин, після чого дістають. Подача може бути різною: із джемом, йогуртом, сиропом тощо.
Рецепти сирників: ТОП 5 найвдаліших
Готувати сирники можна із різних інгредієнтів. Ось кілька цікавих рецептів.
Сирники з манкою
У миску до 400 г зернистого сиру (5-9%) вбивають 1 яйце, перетирають занурювальним блендером до однорідності. У масу додають 2 столові ложки цукру. За бажанням його можна замінити на будь-який інший підсолоджувач. І 35 г манки. Перемішують та залишають на столі на 30 хвилин, даючи масі відпочити.
Робочу поверхню присипають борошном, починають формування: кожну кульку при цьому необхідно добре обваляти в борошні й виліпити. Далі розігрівають сковороду, змащену олією, викладають сирники. З одного боку смажать 4 хвилини без кришки, потім перевертають, зменшують вогонь, накривають кришкою та чекають ще 4 хвилини. Страва готова.
Сирники без яєць
Ложкою розтирають 500 г сухого сиру (5% або 9%) у мисці: маса має стати однорідною та клейкою. Далі додають 2 столові ложки цукру, 5 столових ложок борошна та дрібку солі, все ретельно перемішують. Формують сирники.
Розігрівають сковороду: якщо на ній є антипригарний шар — олію можна не додавати, якщо її немає — змащувати обов’язково. Викладають сирники та смажать по 5 хвилин із двох сторін.
Пишні сирники
Секрет пишних сирників у сухому жирному сирі та розпушувачі.
Беруть 500 г сиру, до нього додають 2 яйця, 2 столові ложки борошна, щіпку солі та половину чайної ложки розпушувача. Масу перемішують до однорідності, викладають на робочу поверхню, скочують у ковбаску і ділять на кілька частин. Пишечки відправляють на сковороду на 10 хвилин (по 5 хвилин з кожного боку — тобто, до золотистої скоринки). Готову страву подають у плоскій тарілці з цукровою пудрою та топінгами.
Сирники з бананом
Перетирають 1 банан вилкою, до нього додають 500 г сиру, 1 яйце, 2 столові ложки борошна та дрібку солі. Перемішують до однорідності.
Формують з отриманого тіста ковбаску, ріжуть її на кілька частин, руками чи склянкою. Виліплюють сирники.
Сковороду змащують олією, розігрівають, викладають сирники. Обсмажують під кришкою до золотистої скоринки. Подавати можна із фруктами або ягідним джемом.
Сирники без борошна
Беруть 500 г сухого сиру. До нього додають 2 яєчні жовтки, 1 столову ложку цукру, щіпку солі та 30 г кукурудзяного крохмалю (можна замінити на картопляний). Усі змішують, формують сирники, обвалюючи в крохмалі. Викладають на розігріту сковороду, змащену олією. Готують 5-10 хвилин до золотистої скоринки.
Солоні сирники
До сиру додають зелень, шинку, бекон та багато іншого на свій смак.
- Беруть 500 г сиру.
- До нього плюсують 1 чайну ложку солі, 2 столові ложки борошна, 2 яйця та вибрані додаткові інгредієнти (наприклад, сир сулугуні та кріп).
- Далі все за класикою: розкочують ковбаску, ріжуть її на кілька частин, руками формують сирники та кладуть їх на розігріту сковороду.
- Готують до утворення золотистої скоринки з обох боків.
Страву можна подати зі сметаною чи соусом тартар.
Часті помилки при приготуванні сирників
В основному смаколик розвалюється, прилипає до сковороди або зовсім не смакує. Розберемо причини.
Чому сирники розвалюються?
Справа у сирі. Якщо берете не сухий, а рідкий чи пастоподібний, такий не триматиме форму. Сирнички неминуче розваляться.
Чому сирники прилипають до сковорідки?
Причина
|
Метод виправлення |
Масло | Все дно сковороди має бути в маслі, інакше тісто почне липнути.
Доцільніше використовувати сковороду з антипригарним покриттям |
Температурний режим | Олія повинна розжарюватися, але не кипіти — тоді тісто не пригорятиме і не приставатиме до поверхні |
Пательня | Якщо поверхня сковороди подряпана, сирники прилипатимуть.
Потрібно поміняти сковорідку |
Чому сирники не смачні?
Через сир. Він може кислити або не смачний. Краще вибирати свіжий, з вершковим смаком, жирний та сухий — тоді проблем не виникне.
Сирники — смачна страва, яку можна готувати по-різному: з манкою, з бананом, з сиром і зеленню, з розпушувачем і без нього. При необхідності можна обійтися навіть без борошна та яєць. Використовувати при цьому сковороду чи духовку.
Щоб неодмінно виходило смачно, варто вибирати сухий некислий сир і враховувати нюанси смаження. Умови гранично ясні: достатня кількість олії, помірне нагрівання конфорки, сковорода без сколів і подряпин. Тільки так і аж ніяк інакше.
Пізнавальне порівняння: Що краще: блендер або подрібнювач: 4 критерії для порівняння