Сезон спаржі в самому розпалі. Окрім свіжого смаку, спаржа відома своїми корисними властивостями та надзвичайно легка в приготуванні.
Підібрали для вас кілька простих рецептів приготування спаржі за допомогою яких можна запекти, зварити, посмажити та навіть приготувати спаржу в мікрохвильовій печі.
Що таке спаржа?
Спаржа або ж аспарагус – відомий весняний овоч. Сезонність робить спаржу достатньо дорогим продуктом, тому саме в травні-червні слід встигнути насолодитись її смаком.
На прилавках можна зустріти білу та зелену спаржу, що насправді є представниками одного виду. Різниця полягає в способі вирощування: зелені пагони ростуть над поверхнею землі, білі – під нею. В Італії було виведено сорт фіолетової спаржі, пагони якої містять рослинні барвники антоціани. Іноді аспарагус плутають зі стручковою квасолею, яка є іншим видом рослин.
У світі здавна цінували цей продукт та використовували не лише для приготування страв, а й для виготовлення ліків. У медицині аспарагус застосовувався в Китаї, Кореї, Греції та Індії.
Читайте також: 100 суперкорисних продуктів
Які корисні властивості приховує в собі аспарагус?
![]() |
Фото: anitasstudio/Depositphotos |
Поживні речовини в спаржі підтримують здоров’я серця та кісток, можуть бути корисними під час вагітності.
- Спаржа багата фолієвою кислотою, також відомою як вітамін B9. Фолієва кислота є важливою поживною речовиною, і вона корисна для росту, наприклад, під час вагітності, дитинства та підліткового віку. Вчені вважають, що фолієва кислота також може знизити ризик депресії.
- Високий вміст клітковини у спаржі сприяє зниженню артеріального тиску і меншій кількості ліпопротеїнів низької щільності (тобто зменшенню “поганого” холестерину в крові). Клітковина та вода у спаржі також допомагають підтримувати нормальне травлення.
- Наявність калію та антиоксидантів в спаржі сприяють здоров’ю серцево-судинної системи.
- Аспарагус містить фосфор, залізо, вітамін К та кальцій, які забезпечують здоров’я кісток та попереджують остеопороз.
- Цікавим є те, що аспарагус може впливати на запах сечі вже за кілька хвилин після його вживання. Не йдеться про шкоду для організму, просто будьте готовими до цього.
Читайте також: Яка їжа корисна для здоров’я серця, а яких продуктів краще уникати
Секрети приготування спаржі
Спаржу можна готувати багатьма способами – смажити на грилі чи сковороді, готувати на пару, варити чи запікати. Спосіб її приготування залежить лише від вашого бажання. Тож не зволікайте!
Ми зібрали інформацію про те, як правильно приготувати спаржу та додати свіжості на ваш стіл.
Обробка спаржі перед приготуванням
- Перед приготуванням спаржу потрібно помити та обрізати. Найшвидший і найпростіший спосіб – тримати пагін за кінці і згинати, поки він не зламається десь посередині. Або ж відріжте нижній край (1,5-2 см). Верхня частина пагона досить ніжна і її буде легко їсти.
- Спробуйте очистити спаржу, щоб отримати менше відходів і елегантно подати страву. Використовуйте овочечистку або гострий ніж для очищення овочів, щоб зняти шкірку з нижньої половини кожного стебла. Так ви отримаєте спаржу з нижнім світло-зеленим кінцем.
![]() |
Фото: molka/Depositphotos |
Як та скільки варити спаржу?
- Варити спаржу потрібно протягом 1- 4 хвилин до готовності, залежно від товщини.
- Аби спаржа після варіння мала свіжий зелений колір – злийте гарячу воду та повністю охолодіть пагони в крижаній воді. Це ідеальний спосіб приготувати спаржу, якщо ви будете подавати її охолодженою.
- Вийміть спаржу з крижаної води та обсушіть.
- Такий метод приготування найкраще підходить для подавання на стіл холодної спаржі або доповнення салатів.
Як приготувати спаржу на пару?
- Спаржу зазвичай готують на пару цілими стеблами, але за бажанням її можна нарізати шматочками.
- Покладіть спаржу на решітку для пароварки та поставте над киплячою водою.
- Накрийте кришкою і готуйте, поки спаржа не стане м’якою, від 4 до 8 хвилин, залежно від товщини стебел спаржі.
- Спаржу, приготовану на пару, часто подають з невеликою кількістю масла та сіллю. Можна додати готову спаржу до салату.
![]() |
Фото: Patryk_Kosmider/Depositphotos |
Як готувати спаржу у духовці?
- Збризніть спаржу олією, щоб вона не пересохла в духовці.
- Очищену спаржу поставте в розігріту до 180 градусів духовку.
- Готуйте страву до появи коричневого кольору та м’якості.
- Посипте сіллю та збризніть аспарагус лимонним соком перед подачею.
“Час залежить від того, наскільки спаржа молода й велика, а також від бажаної структури: якщо любите хрумку – не запікайте її більше ніж 8 хвилин, якщо м’якшу треба 10–11 хвилин“, – пише шеф-кухар Євген Клопотенко.
![]() |
Фото: THPStock/Depositphotos |
Спаржа в мікрохвильовій печі
- Вам не здалося – навіть за допомогою такого легкого способу можна приготувати аспарагус.
- Просто покладіть спаржу у форму для запікання, додайте 2 столові ложки води, накрийте кришкою та розігрійте в мікрохвильовці на високій потужності, поки стебла не стануть м’якими (2–3 хвилини).
- Дайте постояти спаржі під кришкою ще приблизно 3 хвилини.
Як приготувати спаржу на сковороді?
- Розігрійте велику сковороду на середньому вогні. Коли вона нагріється, додайте 2 чайні ложки оливкової олії.
- Покладіть попередньо очищену спаржу в сковороду. При попаданні на гарячу поверхню, аспарагус шипітиме. Періодично струшуйте сковородою, поки спаржа не стане м’якою та не підрум’яниться з усіх сторін (приблизно 5-10 хвилин).
- Посипте спаржу сіллю і, за бажанням, лимонним соком чи цедрою.
- Подавати страву гарячою або теплою.
![]() |
Фото: VadimVasenin/Depositphotos |
3 рецепти приготування страв зі спаржею
Спаржа, запечена з часником та грибами
Інгредієнти:
- 500 грам спаржі
- 250 грам нарізаних грибів
- 3 столові ложки оливкової олії
- 3 зубчики подрібненого часнику
- сіль, до смаку
- перець чорний мелений, до смаку
Приготування:
- Розігрійте духовку до 220 градусів. Змастіть олією велике деко або сковороду з обідком.
- Очищену спаржу наріжте шматочками.
- Перемішайте спаржу та гриби у великій мисці з оливковою олією та часником.
- Розкладіть овочі в підготовлену форму для запікання. Посипте спаржу та гриби сіллю та меленим чорним перцем на свій смак.
- Запікайте 12–15 хвилин, поки спаржа не стане м’якою і не підрум’яниться.
- Подавати в гарячому вигляді.
![]() |
Фото: fahrwasser/Depositphotos |
Підсмажена спаржа з беконом
Інгредієнти:
- 3 скибочки нарізаного бекону
- 1 ½ чайної ложки вершкового масла
- 500 грам свіжої спаржі, порізаної шматочками
- 1 середня цибулина, тонко порізана
- сіль, до смаку
- чорний мелений, до смаку
- 1 столова ложка тертого сиру Пармезан
Приготування:
- Бекон викладіть на підігріту сковороду та готуйте на середньому вогні 5 хвилин до хрусткої скоринки. Не забувайте перемішувати.
- Злийте надлишки жиру зі сковороди.
- Додайте вершкове масло в сковороду і дайте розтанути.
- Додайте порізані спаржу та цибулю
- Приправте страву сіллю та перцем.
- Накрийте кришкою і готуйте, періодично помішуючи, поки спаржа не стане м’якою, приблизно 5 хвилин.
- Перекладіть спаржеву суміш на тарілку та посипте пармезаном.
![]() |
Фото: repinanatoly/Depositphotos |
Яйця Бенедикт зі спаржею й соусом Голландез
Інгредієнти:
Для яєць і спаржі:
- 2 яйця
- 2 скибки хліба для тостів
- 200 г спаржі
- 30 г вершкового масла
- 20 г вершкового масла (для хліба)
Для соуса Голландез:
- 3 жовтки
- 60 г вершкового масла
- 1 ст. л. лимонного соку
- 1 ч.л. води
- 1 дрібка солі
![]() |
Фото: raptorcaptor/Depositphotos |
Приготування:
Спаржа
- Очистіть спаржу й бланшуйте 1 хвилину.
- Перекладіть в холодну воду, а потім на паперовий рушник.
- Потім обсмажте спаржу на 30 г вершкового масла 1 хвилину, додавши трохи солі.
Яйця Бенедикт
- У невеликій каструлі закип’ятіть воду.
- Розбийте яйце в сито та відправте в воду варитися на 2 хвилини.
- Дістаньте шумівкою яйце на паперовий рушник і повторіть процедуру з другим яйцем.
Соус Голландез
- Поставте на сотейник з киплячою водою миску, щоб вона не діставала до води.
- У невеликій мисці змішайте жовтки, воду й лимонний сік.
- Поставте миску на каструлю та помішуйте віничком.
- Коли жовтки загустіють до консистенції сметани, додайте розтоплене вершкове масло.
- Варіть соус ще 1 хвилину на водяній бані, безперервно помішуючи, потім знімайте миску з каструлі та продовжуйте перемішувати соус ще 1 хвилину, додайте сіль до свого смаку.
![]() |
Фото: mrsiraphol/Depositphotos |
Як подавати страву:
- Підсмажте 2 шматочки хліба на сковорідці з вершковим маслом.
- Поріжте спаржу навпіл.
- Викладіть зверху на тости спаржу, на неї яйце й полийте соусом Голландез.
Як приготувати спаржу? Рецептами ділиться Таня Гайович, засновниця фудблогу “Дрібка солі” в інстаграмі.
Запечена спаржа з лимонно-вершковим соусом.
Цей соус та хрумка спаржа — неперевершене поєднання.
Інгредієнти
- 0,5 кг спаржі без жорстких стебелець;
- 3 ст. л. оливкової олії;
- цедра половини лимона;
- кілька гілочок тим’яну;
- сіль, перець.
Приготування
- Найуніверсальніший спосіб приготувати спаржу — це її запекти. Ось як зробити це смачно. Розігріваємо духовку до 230 оС, режим верх-низ. Так, дуже гаряча духовка — секрет смачної спаржі.
- В олію натираємо цедру, додаємо спеції і добре перемішуємо.
- Спаржу миємо і сушимо паперовими рушничками. Розстеляємо на достатньо велике деко — так, щоб стебельця були в один шар. Поливаємо їх олією зі спеціями і добре обмазуємо кожне.
- Викладаємо в один шар і ставимо в розігріту духовку. Запікаємо 7–10 хвилин, залежно від товщини стебла (що товстіше, то довше).
- Важливо не переготувати спаржу! Вона найсмачніша, коли аль-денте, трошки хрумка — орієнтуйтесь не на ніж, коли пробуєте на м’якість, а на виделку — має легко заходити, з невеликим опором. Зовсім квола спаржа — то дуже сумно.
Тепер соус: не найпростіший, але дуже смачний (найпростіший — йогуртовий, дивіться в наступних рецептах).
Для соусу:
- 3 ст. л. лимонного соку;
- 3 ст. л. бульйону;
- 3 ст. л. жирних вершків (33%);
- 1 ч. л. цукру;
- 0,5 ч. л. солі;
- 60 г масла 82%;
- перець за смаком.
Приготування
- В маленький сотейник додаємо лимонний сік та бульйон, випарюємо до половини.
- Зменшуємо вогонь до мінімуму. Додаємо вершки. Вони згорнуться, це нормально; інтенсивно мішаємо віничком, щоб розбити грудочки
- В три етапи додаємо масло, постійно помішуючи, ніби збиваючи соус. Він буде густішати по мірі випаровування. Збиваємо весь час.
- Знімаємо з плити, додаємо спеції та цукор, куштуємо і регулюємо під свій смак.
Соус готується швидко, і якщо не забувати мішати, все буде ОК. Не бійтесь, до того ж це дуже смачно. Якщо раптом розділиться — інтенсивно перемішайте знову, за потреби підігрійте.
Для подачі поливаємо спаржу соусом, поки гаряча. Дуже смачно з птицею та рибою, а також до тофу.
Маринована спаржа
Ідеальна страва, коли на щось складне немає сил, бажання або часу. Така спаржа залишається хрумкою, набирає смачнезного маринаду і зберігається в ньому до трьох тижнів.
Базовий маринад і метод (на 1 порцію маринаду)
- 300 г оцту (я найчастіше використовую половину хорошого яблучного і половину звичайного, так смачніше);
- 300 г води;
- 1 ч. л. цукру;
- 0,5 ч. л. солі;
- кілька горошинок перцю.
Приготування
- Для цієї банки (1 л) я робила подвійну порцію маринаду (змішати всі інгредієнти і проварити до повного розчинення солі й цукру), прибрала жорсткі стебла з 500 г спаржі, зробила слайси з моркви овочерізкою і додала петрушку.
- Складаємо все у чисту суху нестерилізовану банку зі щільною кришкою, заливаємо гарячим маринадом і залишаємо охолонути не в холодильнику.
Спаржа в тісті з сиром та шинкою
Суперпроста випічка, нереально смачна.
Інгредієнти
- 1 упаковка листково-дріжджового тіста;
- 30 г пармезану;
- 100 г твердого сиру — чеддер, маасдам тощо;
- 8 стебел спаржі;
- 8 шматочків шинки;
- 1 яйце;
- 2 ст. л. кунжуту;
- петрушка за смаком.
Приготування
- Розморожуємо тісто, розрізаємо його на 8 квадратиків; розкачувати не потрібно.
- Натираємо сири на дрібній тертці;
- Спаржу позбавляємо грубих частинок стебла, миємо, просушуємо рушничками.
- На кожен квадратик тіста викладаємо сир, петрушку, спаржу і шинку. Не пакуйте дуже багато, бо не зможете якісно закрити конвертик і він розлізеться при випіканні.
- Загортаємо конвертиком, змащуємо збитим яйцем і посипаємо кунжутом.
- Випікаємо на 200 оС, режим верх-низ, 25 хвилин, перевіряємо готовність слойок знизу (підняти і подивитися, чи пропеклося тісто). Якщо тісто було дуже холодним, то, можливо, доведеться запікати ще 10 хвилин в режимі лише нижнього нагріву.
Бланшована спаржа з йогуртовим соусом
Певно, найпростіший і дуже смачний рецепт.
Бланшування — це простий спосіб термічної обробки, дуже швидкої, щоб максимально зберегти текстуру, користь і колір овочів.
Як бланшувати спаржу
- Беремо велику ємність, набираємо води, солимо за смаком.
- Кип’ятимо воду, прибираємо жорсткі стебла з пів кілограма спаржі.
- Кладемо спаржу у воду, варимо 3–5 хвилин від моменту потрапляння у воду. Вогонь — вище за середній.
- Готуємо велику миску з дуже холодною водою. Якщо є лід — ще краще.
- Дуже швидко поміщаємо спаржу в холодну воду, щоб припинити процес приготування та зберегти її яскравий колір.
- Охолоджуємо, даємо просохнути на паперових рушниках.
Для найпростішого соусу-діпу
- 30 г кропу, дрібно посікти;
- 250 г грецького або турецького йогурту (вони густіші, ніж звичайний білий);
- 1 ч. л. гірчиці середньо-гострої (я люблю зернисту);
- сіль, перець, цедра лимону і часник — за смаком.
Їсти, занурюючи спаржу в соус, — такий формат ідеальний для аперитиву. Або подавати, заливши соусом.
Тости зі скремблом, беконом та спаржею гриль
Інгредієнти
- 2 шматочки хліба;
- скрембл з 3 яєць;
- 2 шматочки бекону або панчетти;
- 6 стебел спаржі;
- половина лимона;
- сіль (я беру мальдонську), перець.
Приготування
- Спаржу позбавляємо грубих частинок стебла, миємо, просушуємо рушничками.
- Готуємо скрембл, паралельно підсмажуємо бекон до хрумкості, щоб він легко ламався.
- Підсушуємо хліб в тостері (опціонально).
- Готовий бекон перекладаємо на паперовий рушник, щоб охолов і не розм‘як.
- На пательні, де смажився бекон, на великому вогні грилюємо спаржу. Буде димно, але воно того варте. Смажимо буквально 2–3 хвилини, притискаючи і періодично перегортаючи.
- Вимикаємо вогонь, поливаємо спаржу прямо в сковорідці соком половини лимона, солимо та перчимо за смаком. Знову буде ґвалт і дим, але, повірте, страшно смачно.
- Збираємо тости: скрембл на хлібчик, бекон на скрембл, спаржу на бекон. І якщо ви сьогодні екстра fancy, то можна натерти трішки пармезану, посипати мальдонською сіллю і додати мікрогрін. Смакує і так, і так — нереально!
Якщо спаржа (аспарагус) ще не стала must have вашого меню, час це змінити — і полюбити її ніжною любов’ю. Повірте: пагони цієї культури за мінімуму зусиль внесуть потужні якісні зміни у самопочуття та здоров’я. Ми підготували 5 ідей, як приготувати спаржу швидко та смачно. Але спочатку трошки мотивації.
Спаржа: користь на максималках
Asparagus officinalis, або спаржа — овочева культура, що є відмінним джерелом:
- харчових волокон, що відіграють важливу роль у травленні;
- вітамінів А, С, К (важливий для згортання крові та здоров’я кісток), Е;
- фолієвої кислоти, яка допомагає клітинам правильно ділитися та рости та має особливо вирішальне значення протягом перших місяців вагітності. Вона ж допомагає мозку боротися зі зниженням когнітивних функцій у літньому віці;
- калію, заліза, цинку.
Багата на антиоксиданти, спаржа допомагає організму нейтралізувати вільні радикали, що руйнують клітини.
Крім того, спаржа має всього лише близько 20 ккал на 100 грамів.
Аспарагінова кислота (амінокислота, без якої неможлива побудова білкових молекул) отримала свою назву саме від назви аспарагус спаржа, оскільки рослина багата на цю сполуку.
Як приготувати спаржу: головні правила
Найкраще в приготуванні спаржі — простота і швидкість. Більш того, саме швидкість є необхідною передумовою збереження поживної цінності, пружності та смаку. Приготована спаржа має лишатися хрумкою всередині, аль-денте.
Як смачно приготувати спаржу? В їжу вживають молоді пагони рослини (зеленої, білої чи фіолетової). Єдиної відповіді на питання, як готувати спаржу, немає, і це класно. Бо готувати аспарагус можна різними способами: відварювати, готувати на пару, смажити на пательні чи на грилі, запікати. Зазвичай найсмачніша спаржа рецепт має суперпростий. Для підкреслення природного смаку достатньо оливкової олії, трохи солі та перцю. Її міцна текстура добре підходить для створення насичених страв. Спаржа легко відіграє роль гарніру чи стане головним інгредієнтом цікавого салату. Її делікатний смак добре поєднується з іншими овочами, з м’ясними та рибними продуктами, з приправами та спеціями.
Перед приготуванням спаржу варто правильно обробити: помити, просушити паперовим рушником та відрізати нижню найтвердішу частину пагонів. Достатньо позбутися 1,5-2 см. Зовсім молоді ніжні пагінці можна готувати цілком. З більш твердих краще овощечисткою зняти волокнисту щільну шкірку (принаймні в нижній частині стебла).
Прості способи додати аспарагус до свого раціону
Обирайте:
- смажити на сковороді чи грилі зі спеціями (як гарнір);
- варити (для гарніру) чи зварити та охолодити (для салату);
- запікати як закуску;
- додавати до омлету або використовувати як начинку у відкритих пирогах.
Ось варіанти рецептів страв на різні випадки.
Спаржа на сковороді: швидкий рецепт гарніру
10-15 пагонів спаржі помийте та зріжте до 2 см знизу, промокніть воду. На сковороді розтопіть 40-50 г вершкового масла, викладіть спаржу та обсмажте протягом 3-4 хвилин, акуратно перевертаючи час від часу. Підрум’янену гарячу спаржу збризніть ароматною оливковою олією та підсоліть (в ідеалі копченою сіллю), можна додати тертого пармезану.
Як приготувати спаржу в духовці
Покладіть підготовлені пагінці спаржі в миску, збризніть оливковою олією та перемішайте. Посипте сиром пармезан, сіллю та свіжомеленим перцем, за бажанням додайте подрібнений зубчик часнику. Викладіть спаржу рівномірно в один шар на деко для запікання, застелене пергаментом. Випікайте в розігрітій до 220 °C духовці до готовності (9-12 хвилин) залежно від товщини стебла та бажаного ступеня хрумкості.
Смачна і ситна закуска: спаржа з беконом
Спаржу занурити у окріп та проварити протягом 3-4 хвилин. Дістати, покласти на серветку охолонути і підсушитися. Нарізати бекон тонкими смужками (чи взяти вже нарізаний слайсами). Обгорніть кожен пагін спаржі слайсом беконом — спіраллю вздовж всієї довжини. Розкладіть рулетики рівномірно в один шар на деко для запікання. Збризніть оливковою олією, посипте сіллю, свіжомеленим перцем, можна додати твердий пармезан. Випікайте в розігрітій до 210 °C духовці до готовності приблизно 8-10 хвилин.
Як приготувати спаржу зі сметаною
Пропонуємо варіант зі сметанним соусом. Сама ж спаржа залишається хрусткою та апетитною.
Знадобиться:
- молоді пагони аспарагуса — 15-20 шт.
- панірувальні сухарі — 100 г
- яйця — 2-3 шт.
- молоко — 50 мл
- пармезан тертий — 40-50 мл
- сіль, перець свіжомелений — до смаку
- сметана 15% — 100 мл
- майонез — 50 мл
- часник — 0,5 зубчика
- лимонний сік — 2 ст. л.
В мисці збийте до однорідності яйця, молоко та дрібку солі. В окремій посудині перемішайте панірувальні сухарі та пармезан. Розігрійте пательню. Занурюйте кожен пагін спаржі спочатку у яєчну суміш, потім в сухарі з сиром. Акуратно в один ряд викладіть аспарагус в сухарях на деко, застелене пергаментом. Поставте в розігріту до 210 °C духовку на 8-10 хвилин. Аспарагус має залишитися трохи хрумким всередині. Приготуйте соус: перемішайте сметану, майонез, подрібнений часник, сіль та сік лимона. Подавайте спаржу теплою з соусом.
Теплий салат зі спаржею та моцарелою
Цікаве поєднання смакових нюансів у страві, що насичує і зігріває.
Знадобиться:
- молоді пагони спаржі — 10-12 шт.
- помідори черрі — 150 г
- білий хліб — 2 скибки
- моцарела — 150 г
- цибуля синя — 0,5 шт.
- вершкове масло — 30 г
- діжонська гірчиця — 10 г
- білий винний оцет — 15-20 г.
- оливкова олія — 100 г
- сіль, свіжомелений перець — до смаку
Гарно змішайте гірчицю, сіль, перець та оцет, поступово додавайте олію у суміш, не перестаючи збивати до отримання однорідної заправки. Хлібні скибочки поріжте на кубики та засмажте у духовці чи на сухій пательні до появи золотистого рум’янцю. Помитий та почищений за потреби аспарагус протушіть на сковороді у вершковому маслі протягом 4-5 хвилин, перевертаючи час від часу. Зніміть з вогню, розкладіть теплу спаржу на блюдо, зверху розкладіть помідори черрі (за бажанням розріжте навпіл), сухарики, моцарелу, нарізану тонкими півкільцями цибулю. Заправте салат гірчичною заправкою.